Logo peperbus.nl


Historicus Wim Coster verdiepte zich voor een boek in het verhaal van de Wilde Deerne. Over dit verhaal geeft hij 2 december een lezing in de Statenzaal.
Historicus Wim Coster verdiepte zich voor een boek in het verhaal van de Wilde Deerne. Over dit verhaal geeft hij 2 december een lezing in de Statenzaal.

Een ode aan de nieuwsgierigheid

Zwolle - Een project waar iedereen in Zwolle aan mee kan doen. In het theater, op school of in de woonkamer. De Zwolse Stadsproductie heeft grootse plannen. "We willen de mensen in Zwolle op een nieuwe manier naar elkaar laten kijken."

(door Rik Kapitein)

"Zwolle is een stad en een dorp tegelijk." Ilona Kevelham is namens de Zwolse Stadsproductie druk met de voorbereidingen voor het project. "Mensen herkennen elkaar op straat, er straalt warmte en veiligheid van de stad af." Toch denkt ze dat een gezamenlijk project de mensen in de stad goed kan doen. "We willen de samenwerkingen in Zwolle verder bevorderen. Ook Zwolle heeft te maken met een individualiserende samenleving."

De Stadsproductie heeft daarom alle professionele theatergroepen uit de stad benaderd. Ook muziekgroepen, scholen en verhalenvertellers worden bij het project betrokken. "We hebben nog nooit als culturele instanties samen één verhaal verteld", zegt Kevelham. "Ik mis dat we verhalen doorvertellen. We mogen de historie van Zwolle wel meer vieren, want ons cultureel erfgoed is onlosmakelijk verbonden met onze huidige stad."

In de zoektocht naar een geschikt verhaal, stuitte de Stadsproductie op de geschiedenis van de Wilde Deerne. Driehonderd jaar geleden werd een verwilderd meisje gevonden, in de bossen van Kranenburg. Ze kon niet praten en had een huid van een paard, volgens de overlevering. "Ondanks de discussie of ze mens of dier was, hebben de Zwollenaren haar wel omarmd", legt Kevelham uit. "Dat is direct te vertalen naar nu: hoe gaan we om met ongemakkelijke situaties, als iemand anders is dan anderen?"

De productie moet daarom een vertaling zijn naar het heden. "Het verhaal van de Wilde Deerne is een ode aan de nieuwsgierigheid. Iedereen wordt daarbij betrokken. Op scholen bieden we een educatietraject aan, fanfares en muziekgroepen kunnen meedoen met het muziektheater. Iemand die goed kan naaien, kan helpen met het maken van de kleding. En we willen zelfs tot in de woonkamers van de Zwollenaren komen, om iedereen te betrekken bij het project."

Ook historicus Wim Coster is betrokken bij het project. "Hij schrijft een boek over de Wilde Deerne. Dat was destijds wereldnieuws", legt Kevelham uit. "Op zaterdag 2 december geeft hij het startschot voor dit project, met een lezing in de Stadkamer." In januari zullen audities gehouden worden voor het theaterstuk. "Iedereen die van theater houdt, mag meedoen. We willen betrokkenheid bij elkaar creëren. Dat doe je door samen te werken. Aanschouwen stimuleert niet tot nadenken. Samenwerken wel."

dewildedeerne.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox