Logo peperbus.nl


Rick Dekker in actie. "We spelen met 'trackers' en daaruit blijkt dat ik per wedstrijd meer meters maak dan voor mijn blessure." (foto: Henry Dijkman)
Rick Dekker in actie. "We spelen met 'trackers' en daaruit blijkt dat ik per wedstrijd meer meters maak dan voor mijn blessure." (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Rick Dekker is terug, sterker dan ooit

Zwolle - 'Knak'. Het seizoen was voor Rick Dekker nog niet eens echt begonnen toen hij ruim een jaar geleden de voorste kruisband van zijn rechterknie afscheurde. Nu is de middenvelder terug en – toeval of niet – draait de Zwolse motor als zelden tevoren. "Het gaat om je carrière, je kunt gewoon niet verzaken", aldus Dekker.

(door Erwin Dijk)

De gedachten gaan terug naar zondag 28 augustus vorig jaar. Dekker was in het begin van de voorbereiding al geblesseerd geraakt aan zijn knie en moest de start van de competitie aan zich voorbij laten gaan, maar leek op de weg terug. "Het gebeurde tijdens een training. Er was verder niemand in de buurt. Ik tikte een bal over mezelf heen, draaide weg en toen ineens: 'knak'. Ik kreeg op woensdag uitslag van de MRI-scan, maar eigenlijk wist ik meteen wel dat het mis was. Weg seizoen, een jaar niet voetballen."

Omdat er nog lang vocht in zijn knie bleef zitten, kon Dekker pas eind september geopereerd worden. Orthopeed Heijboer repareerde het gewricht in het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Het was voor Dekker het begin van de lange weg terug. "Vóór de operatie was ik al op zoek gegaan naar een goede plek om te herstellen. Het revalidatiecentrum van de KNVB in Zeist was een optie, maar dat zag ik vanwege de afstand niet zo zitten. Ik heb ervoor gekozen om weer bij mijn ouders in Rotterdam te gaan wonen en daar te revalideren."

Topsportklimaat

Met anderhalf uur 'volle bak krachttraining' was de middenvelder in die eerste maanden op maandag, woensdag en vrijdag relatief snel klaar, de dinsdag en de donderdag waren lange dagen met veel oefeningen. "Mentaal was het heel zwaar om jezelf elke dag af te beulen, maar gelukkig revalideerde ik bij het fitnesscentrum van Hans Kroon in Rotterdam. Daar heerst echt een topsportklimaat. Ik trainde tegelijk met fitte judoka's die op Olympisch niveau zitten. Dat motiveert natuurlijk wel en in die zin was het ook wel weer een mooie ervaring. Ik heb nog steeds wel goed contact met die mensen."

Zijn Zwolse teammaten zag hij ondertussen weinig. Wel bezocht hij trouw alle wedstrijden, maar ook daar werd Dekker vaak niet vrolijk van. "Het was niet zo'n goed seizoen. We verloren vaak, dus meestal ging ik dan ook nog met een rotgevoel naar huis. Of ze mij gemist hebben? Dat is lastig om over mezelf te zeggen, maar het was duidelijk dat het – ook door al die huurlingen – niet goed in elkaar zat."

In maart volgde een eerste mijlpaal, toen de Lekkerkerker voor het eerst weer het trainingsveld op mocht. Ook tien dagen vakantie begin juni deden hem goed. "Tot dat moment had ik nog vaak pijn aan mijn knie, waardoor ik wel eens op de rem moest trappen. Iedereen krijgt wel eens een terugslag, maar je hoopt dat het jezelf niet overkomt. Toen ik terugkwam van vakantie was de pijn weg en ging het ineens hard. Tijdens het trainingskamp in de voorbereiding deed ik al met de groep mee en vervolgens kon ik steeds meer minuten maken tijdens de wedstrijden. De angst dat het mis zou gaan raakte ik gaandeweg ook kwijt, anders kun je op dit niveau ook niet presteren."

De ultieme beloning volgde op zaterdag 14 oktober, toen Dekker nota bene tegen zijn oude club Feyenoord voor het eerst weer in de basisopstelling stond. Dat de Zwollenaren die avond ook nog een punt meenamen uit Rotterdam maakte het feest compleet. "Ik voelde in de week daarvoor al aankomen dat ik zou gaan spelen. Het was gewoon een heel mooie avond. Er waren vrienden en familie bij en ik kreeg van veel mensen leuke reacties. Dat we ook nog gelijk speelden was helemaal mooi."

Met Dekker in het elftal blijft de Zwolse motor sindsdien op volle toeren draaien, hoewel PEC zondag tegen koploper PSV wel op ongelukkige wijze de eerste nederlaag in ruim twee maanden incasseerde. Het vertoonde spel biedt niettemin veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. "Of we boven onze stand leven? Misschien… We hebben een paar wedstrijden wat gelukkig in de slotfase gewonnen, maar dat komt ook doordat we vaak fitter zijn dan de tegenstander. En we zullen uiteindelijk misschien wel een paar plekjes zakken, maar ik ben echt niet bang voor een vrije val."

De talloze uren van noeste arbeid betalen zich nu uit. Dekker is sterker dan ooit, zo vertellen ook de statistieken. "We spelen met 'trackers' en daaruit blijkt dat ik per wedstrijd meer meters maak dan voor mijn blessure. Toen had ik ook nog wel eens kramp, maar ik kan het nu makkelijker 90 minuten volhouden. En ook mentaal ben ik er sterker door geworden. Je traint in zo'n periode echt voor je carrière. Je kunt gewoon niet verzaken, want als je niet goed herstelt, is het over."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox