Logo peperbus.nl


Schrijver Adriaan van Dis spreekt zondag 26 november in Stadkamer Centrum over robots. (foto: Hans Pool)
Schrijver Adriaan van Dis spreekt zondag 26 november in Stadkamer Centrum over robots. (foto: Hans Pool)

'Het wordt pas leuk met een robot'

Adriaan van Dis en Jos de Mul gaan zondagmiddag 26 november in Zwolle in gesprek over wat een mens menselijk maakt in relatie tot een robot. Na de smartphone en slimme thermostaat maakt nu de mensgelijke sociale robot zijn entree. Wat onderscheidt mensen (nog) van deze sociobot?' Of moeten we er alvast maar aan wennen dat het verschil verdwijnt?

Assendorp - Vaker dan we ons realiseren, hebben we met robots te maken. Denk aan tilapparaten, grasmaaiers en digitale advertenties die onze voorkeur 'kennen'. Apparatuur die het leven makkelijker maakt, ons helpt en ten dienste staat van ons. Maar nu is er een robot in aantocht die op ons lijkt, die 'denkt', met ons praat, 'meevoelt'.

De mens-geworden robot die naar verwachting tot veel meer in staat is. In Europa is er weerstand tegen deze robot; in Aziatische landen en dan met name in Japan niet.
Voelen we ons bedreigd omdat we niet meer weten wat echt en wat niet echt is? Kunnen we vriendschap hebben met een robot? In Japan zijn de eerste gezelschapsrobots plechtig begraven door treurende eigenaren.

Het boek 'In het buitengebied' van Van Dis begint met een verhaal over een man alleen die samenleeft met een Japanse robot. Hij dicht haar menselijke eigenschappen toe zoals dat ze bloost, gesteld is op rituelen, en dat ze bescheiden én onvoorspelbaar is. Ze kent veel boeken en hij praat met haar over literatuur en filosofie. Langzaam begint de man iets te missen in het gezelschap: het kapotte, de pijn, het voelen, het ruiken, het niet weten of besef van angst.

In het boek 'Kunstmatig van nature: onderweg naar Homo sapiens 3.0' geeft hoogleraar Jos de Mul aan dat door de versmelting van technologieën - informatietechnologie, synthetische organismen, intelligente computers, half technische levensvormen - het in de toekomst niet meer duidelijk is wie of wat je voor je hebt; mens, half-mens, robot? Ongrijpbaar. Vriend of vijand of iets er tussenin?

Bezoekers kunnen er zondagmiddag 26 november in Stadkamer aan de Zeven Alleetjes over meepraten. in Zwolle. Inloop vanaf 13.30 uur; aanvang 14.00 uur. Kaartverkoop via www.stadkamer/activiteiten.

Na afloop is het mogelijk boeken te kopen van en te laten signeren door Adriaan van Dis en Jos de Mul. Dit is een gezamenlijk programma van Stadkamer en Windesheim in Dialoog.

www.stadkamer.nl

Meer berichten

Shopbox