Logo peperbus.nl


Lammie Hein en Peter de Jongste maken kaarsen in de vorm van de Peperbus. Sommige bedrijven geven ze weg als relatiegeschenk of doen ze in het kerstpakket.
Lammie Hein en Peter de Jongste maken kaarsen in de vorm van de Peperbus. Sommige bedrijven geven ze weg als relatiegeschenk of doen ze in het kerstpakket.

Door kaarsen niet achter de geraniums

Zwolle -  Het Sociaal wijkteam ondersteunt tientallen inwoners van Zwolle. Zoals Lammie Hein en Peter de Jongste. Hij is afhankelijk van een rolstoel, zij heeft depressies en angsten. Het stel helpt elkaar waar mogelijk. Sinds anderhalf jaar maken ze kaarsen in de vorm van de Peperbus. "Dat geeft ons rust."

Peter: "Ik werkte in de jeugdhulpverlening en reisde door het hele land. Tot ik geopereerd werd aan mijn rug. Het revalideren ging niet zoals verwacht. Ik moest opnieuw onder het mes, maar met mijn rug is het niet meer goed gekomen. Volgens de artsen zou werken funest zijn voor mijn lijf. Dus werd ik afgekeurd. Terwijl ik juist graag actief ben."


Peter kan inmiddels niet meer zonder rolstoel. Dagelijks neemt hij morfine tegen de pijn. De zorg voor het huishouden kwam bij Lammie te liggen. Lammie: "Ik dacht dat ik zelf wel het huis op orde kon houden. Maar dat bleek niet zo te zijn. Mede door mijn werk kreeg ik psychische klachten. Ik ben opgenomen geweest en kreeg shocktherapieën. Dat werkte goed, maar ik ben er ook vergeetachtig door geworden."

Het hele huishouden en de zorg voor elkaar werd voor zowel Lammie als Peter te veel. Via het Sociaal wijkteam krijgen ze daarom ondersteuning bij het huishouden. Om Peter verder te ontlasten, ging Lammie naar een dagbestedingscentrum.

Lammie: "Daar leerde ik kaarsen maken. Ik raakte zo enthousiast, dat ik ze nu thuis in allerlei vormen en kleuren maak met een begeleider." Peter: "We wilden graag ook een echte Zwolse kaars maken. Ik heb daarom een mal gemaakt van de Peperbus. Daarmee heeft Lammie al zo'n 1.000 kaarsen gemaakt. Winkels heb ik benaderd voor de verkoop. Sommige bedrijven geven ze weg als relatiegeschenk of doen ze in het kerstpakket."
Van de opbrengst koopt Lammie nieuwe paraffine. Peter: "De prijs is kostendekkend. Winst hoeven we niet te maken. Belangrijkste is dat we door de kaarsenmakerij niet achter de geraniums zijn beland. We doen mee en willen op die manier ook wat voor anderen betekenen. Tijdens mijn revalidatie heb ik leren schilderen met was. Soms geef ik schilderles in verzorgingstehuizen, of in onze eigen blokhut/galerie. Dan laat ik de mensen zien dat ze – hoe dan ook - echt nog wel wat kunnen. Dat dat kan, daar zijn wij zelf het bewijs van."

De kaarsen van de Peperbus zijn te koop bij Waanders in de Broeren, Schuttelaar en het Zwolse Balletjeshuis. Voor 9,50 euro zijn ze ook te koop bij Lammie en Peter (www.wasschilderijen.nl).

Ook een vraag aan een Sociaal Wijkteam? Kom langs op één van de spreekuren of bel (038) 498 9980. Meer informatie staat op www.swtzwolle.nl.

Meer berichten

Shopbox