Sinterklaasfeest is er voor iedereen. (foto: PicMaickel)
Sinterklaasfeest is er voor iedereen. (foto: PicMaickel) (Foto: PicMaickel)

Stichting brengt ieder Kind in beeld

Een kind dat hoopvol zijn schoen zet. Wortel, brood, een tekening voor Sinterklaas. Een beeld dat we in veel Hollandse huiskamers de komende weken aantreffen. Niet in alle gezinnen is er geld voor deze kostbare traditie. Ook in Zwolle zijn er te veel gezinnen waar vader en moeder domweg geen geld hebben om cadeautjes te kopen. Voor het kind is dat onbegrijpelijk. Klasgenootjes praten honderduit over hun mooie cadeaus. Sint is er toch voor iedereen? Natuurlijk! Zegt Stichting Kind in Beeld. Om in stijl te blijven: deze club is naarstig op zoek naar hulp Sinterklazen om kinderen uit gezinnen met een laag inkomen een cadeau te kunnen geven. En een onvergetelijk sinterklaasfeest te bezorgen.

(door Anton Cramer)

Ik schreef het al eerder, Zwolle is een warme stad als het gaat om de zorg voor de minder bedeelde medemens. Vandaag is in het Landstede Sportcentrum een spetterend Sinterklaasfeest geweest voor maar liefst zevenhonderd kinderen. Zoveel blijde gezichten. Wie er niet was en toch heeft aangegeven iets te willen ontvangen, heeft een cadeau thuis bezorgd gekregen. Een machtig mooi initiatief van een club die in 2015 werd opgericht.

Stichting Kind in Beeld is een samenwerking van veel actieve clubs, waaronder Humanitas, Studio TaS, Voedselbank Zwolle, het Diaconaal Platform Zwolle, de gemeente Zwolle, Song & Dance Academie, Op Orde, Schuldhulp maatje, Landstede, Vrouwenopvang Overijssel Kadera, en Present Zwolle. Tien mensen spannen zich zich in voor gezinnen die nauwelijks kunnen rond komen met hun geld of niet weten wat ze met hun financiën aanmoeten. Dat doen ze zeker niet voor henzelf. Maar voor andere plaatsgenoten. Dat ook hun kinderen op school of aan vriendjes kunnen vertellen wat zij hebben gekregen. De voldoening die die vrijwilligers er voor terug krijgen is hun beloning.

Debora van Winsum en Henk Bergman zijn twee van de tien 'peperkorrels' die ik sprak over hun drijfveren. Zij brengt de wensen van de kinderen kaart en regelt de cadeaus en de verspreiding. Henk let op de financiën. Debora werkt als verloskundige en heeft een jong gezin. Toch is er tijd voor vrijwilligerswerk, het liefst voor een plaatselijk doel. Als kind keek Debora altijd uit naar Sinterklaas. Tot zij zich realiseerde dat er ook kinderen zijn die geen Sinterklaascadeau krijgen. Ze zag een oproep op Facebook en de combinatie was gemaakt.

Henk was al jaren actief voor Humanitas als vrijwilliger bij de thuisadministratie, waar hij met hulpbehoevende gezinnen probeert het financiële overzicht terug te brengen. Toen de voedselbank en Humanitas de koppen met andere partners bij elkaar staken om beter samen te werken en zo meer sponsoren te krijgen werd Kind in Beeld opgericht.

Beide gesprekspartners stellen uit eigen ervaring vast dat er een taboe heerst op het doen van beroep op hulp bij geldelijke problemen. Men denkt het vaak zelf op te kunnen lossen. Of er is een schaamtegevoel. "Men wil dat vaak niet weten voor de omgeving", vertelt Henk.

Op de vraag of dat niet een machteloos gevoel geeft, blijft het even stil. "Nee", klinkt het resoluut uit twee monden. "Die kinderen krijgen iets. En dat kunnen ze op school vertellen en laten zien. Ze doen mee!" Hun drijfveer? Iets te doen voor een ander. Of zoals Debora het uitdrukt: "Iets willen beteken voor anderen die het om wat voor reden dan ook even wat minder hebben".

Hun naambekendheid moet nog wat versterkt worden. Meer en meer worden de sociale media ingezet, wordt er geflyerd bij supermarkten.Weekblad De Peperbus stelde onlangs een pagina beschikbaar voor een grote advertentie. Graag gaan ze in gesprek met andere organisaties. Samen kun je veel meer doen.

Eigenlijk zouden ze niet nodig moeten zijn, geven Debora en Henk aan. Maar je hoofd in de grond stoppen leidt tot niets doen. Met veel plezier steken de vrijwilligers van Kind in beeld de handen uit de mouwen.

Voor meer informatie: www.kindinbeeld.nl

Meer berichten