Logo peperbus.nl


Voor 'PEC Man' schreef Gerjos Weelink samen met Herman Nijman en Anton van Gerner een serie Zwolse voetbalverhalen in De Stentor. Donderdag wordt de bundel gepresenteerd.
Voor 'PEC Man' schreef Gerjos Weelink samen met Herman Nijman en Anton van Gerner een serie Zwolse voetbalverhalen in De Stentor. Donderdag wordt de bundel gepresenteerd. (Foto: Erwin Dijk)
PEC Zwolle

In PEC Man viert de nostalgie hoogtij

Van clubiconen als Ben Hendriks, Henk Timmer en Ron Jans tot de culthelden Albert-Michael Yobo, Remco Boere en de onlangs voor even teruggekeerde Uruguayaanse spits Yuri Banhoffer: allemaal komen ze voorbij in 'PEC Man, Zwolse voetbalverhalen'. Het boek wordt deze week gepresenteerd. "Het is pure nostalgie", aldus hoofdauteur Gerjos Weelink.

(door Erwin Dijk)

Behalve leraar Frans op het Carolus Clusius College in Zwolle is Weelink freelance-journalist voor onder meer dagblad De Stentor. "Ik zat een keer op de redactie samen met de redacteuren Anton van Gerner en Herman Nijman te bladeren in het boek Meters Buitenspel van Gerard Schutte. Dat gaat over de geschiedenis van het Zwolse voetbal en daarin stonden natuurlijk allemaal lijstjes met namen van bijna vergeten voetballers. Het leek ons leuk om een aantal verhalen over die mannen te maken."

Het betekende de geboorte van de serie PEC Man. Tussen februari 2014 en de zomer van 2016 verschenen in De Stentor tientallen portretten van voornamelijk spelers, maar ook trainers en bestuurders met een PEC- of FC Zwolle-verleden. Weelink nam het leeuwendeel van de portretten voor zijn rekening, waarin een bonte verzameling Zwollenaren, paradijsvogels, goaltjesdieven en spijkerharde verdedigers aan het woord kwamen. Althans, voor zover ze nog in leven zijn. Zo kwam Fred Patrick om bij de SLM-ramp in 1989 en ook Hennie van Nee overleed ruim twintig jaar geleden. "Voor dat verhaal heb ik ruim twee uur met zijn dochter aan de telefoon gezeten."

Opgegroeid in het Drentse Schoonebeek is Weelink zelf van oudsher Emmen-supporter, maar sinds hij vijftien jaar geleden naar Zwolle verhuisde, raakte hij vergroeid met de club. "Ik heb een seizoenkaart en ik vind het mooi om naar het stadion te gaan, maar ik houd ook van de nostalgie en de feiten en cijfers."

De oudere PEC-supporter zal zich Gerrit Voges en Harm van Dalfzen uit de jaren zestig nog herinneren, op 'bekerheld' Guyon Fernandez na is de nog altijd pas 34-jarige Dominggus Lim-Duan de jongste. "Ik vond het mooi dat de spelers allemaal zo open waren en het echt leuk vonden om over vroeger te vertellen. Dat is ook wel logisch, want zij hebben hun voetbalcarrière natuurlijk ook allemaal meegemaakt als een fantastische tijd. Vooral bij de ouderen kwam tijdens het gesprek vaak steeds meer los. Van het ene verhaal kwam het andere. Grappig was ook dat de één alles zo uit de losse pols vertelde, terwijl de ander al zijn lijstjes en statistieken precies op orde had. Edwin Duim ging daar bijvoorbeeld heel ver in, die heeft zelfs alle wedstrijden uit zijn jeugd nog netjes gedocumenteerd. Wat ik ook opvallend vond was dat iedereen die hem als trainer gehad heeft, over Fritz Korbach begon. Dat vonden ze allemaal zo'n bijzondere vent. Die liet dan bijvoorbeeld oud tegen jong spelen op de training, waarbij ze allemaal vijf gulden in de pot moesten doen voor de winnaars. Vervolgens schopten ze elkaar tegen de hekken op."

Nadat de krant vorig jaar besloot om een einde te maken aan PEC Man, vatten Weelink en de zijnen het plan op om hun verhalen te bundelen in boekvorm. Dat bleek echter geen eenvoudige klus, onder meer vanwege het benodigde fotomateriaal. "Voor de artikelen in de krant maakten we meestal gebruik van het archief van de bekende Zwolse sportfotograaf Jan Drost. Hij vertelde dat hij nog heel veel foto's op zolder had liggen. Jan had zelf geen zin meer om dat nog allemaal uit te zoeken, dus ben ik in de zomervakantie wekenlang bezig geweest om een groot deel van die foto's te scannen."

Ook de bijschriften bij de vele fraaie foto's vereisten in sommige gevallen het nodige journalistieke speurwerk. "Zo staat er bij het verhaal over Yuri Banhoffer een foto van een vriendschappelijke wedstrijd tegen Borussia Dortmund. Met die club heb ik nog contact opgenomen om uit te zoeken wie hun spelers op die foto waren. Ook bij veel andere mensen heb ik informatie gevraagd en ze wilden allemaal graag helpen. Zo zie je maar dat de geschiedenis van het voetbal gewoon nog heel erg leeft. Dit is pure nostalgie."

PEC Man is amper verschenen of er wordt al gesproken over een vervolg. Toen De Stentor in de zomer van 2016 besloot om een einde te maken aan de serie, had Weelink immers nog een hele serie verhalen op de plank liggen. Daarnaast besloten de auteurs om niet meteen al hun kruit te verschieten. "We hebben keuzes gemaakt en niet alle toppers en Zwollenaren in deel één geplaatst. En we hebben ook nog een mooi stuk over John Delamere. Dat was een Ierse spits en een rasecht cultfiguur. Die man zat altijd in de kroeg, dat kon in die tijd nog gewoon."

'PEC Man, Zwolse Voetbalverhalen' wordt morgen (donderdag) gepresenteerd in het spelershome in het MAC3PARK Stadion. Onder meer voorzitter Adriaan Visser en voormalig trainer Ron Jans voeren het woord. Liefhebbers kunnen het boek bestellen via www.pecman.nl.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox