Logo peperbus.nl


Foto: Anton Cramer
Column

Zwolse 'trotz'

Waar vorig seizoen PEC Zwolle vaak werd afgeserveerd, spelen de voetballers nu weer met een blos op de konen. Ron Jans was niet meer echt in staat om zijn sterren te laten stralen. Zijn opvolger John van 't Schip heeft zijn toverstaf uit zijn imposante bagage gehaald. Hij heeft het voetbal weer terug gebracht aan de Ceintuurbaan. Niemand hoor je meer over zijn voorganger. Analist Youri Mulder stelde bij Schotland – Nederland PEC zelfs als voorbeeld van een ploeg die naar voren kan voetballen.

Wanneer je dat hoort als supporter, begint er spontaan iets te gloeien van binnen. Zou dat dan die 'trotz' zijn? Ja mensen, dat heet Zwolse 'trotz'. Volgens mij een term uitgevonden door de voorzitter van de supportersvereniging zelf.

Overigens heeft de voormalig assistent bondscoach meer gedaan dan alleen het voetbal teruggeven aan Zwolle. Opvallend is de mentale veerkracht van het team. Vorig seizoen werden aan het eind van tweede helft de punten nogal eens onbeholpen ingeleverd. Nu is de ploeg zelfs in staat om aan het eind van de wedstrijd de drie punten onverwacht over de streep te trekken. Bijvoorbeeld in die gedenkwaardige wedstrijd tegen FC Groningen.

Verdedigend is er ook het een en ander veranderd. Natuurlijk staat er een betere doelman tussen de palen dan vorig jaar. Maar de laatste lijn straalt vertrouwen uit en mentale veerkracht. Tussen ervaren rotten laten jongelingen zich meezuigen naar een hoger niveau. Samen met de ploeg uit de hoofdstad heeft PEC de minst gepasseerde verdediging. Nu tien tegen, vorig jaar na elf speelronden al tweeëntwintig.

Het begrip wilskracht is gevallen. In mijn ogen puur de verdienste van de trainer en zijn staf. Aan het begin van dit seizoen was ik nog wat aarzelend over Van 't Schip. Maar na elf rondjes voetbal heeft hij laten zien dat hij in staat is de weg naar boven te kunnen bewandelen. Voor de camera's houdt hij zich nog steeds wat op de vlakte. Maar op de training en tijdens wedstrijden weet hij weet de jongens te raken. Op een rustige manier. Het moet heerlijk voetballen zijn met zo'n trainer. Dat laten de spelers zien, want ze staan gewoon op een gedeelde tweede plaats.

Tot zover mijn gejubel. Er zijn ook schaduwzijden. Te beginnen bij de aanval. Nog maar zeventien keer trilde het net van de tegenstander. Gezien het aantal kansen veel te weinig. De spits scoorde nog maar één keer. Dat getal moet minstens met tien worden vermenigvuldigd. De komende wedstrijd tegen PSV thuis lijkt me een uitgelezen mogelijkheid voor hem. De supporters staan nog steeds achter hem, maar hier en daar hoor je geluiden dat zijn krediet op raakt.

Een naar onderdeel van profvoetbal is de transferperiode die er aan komt. Onze clubtopscorer heeft gezegd een overstap naar een buitenlandse club te zien zitten. Er gaan wat clubs achter onze beste spelers aanjagen. Een duivels dilemma voor de technisch directeur. Ik wens hem wijsheid bij dit spel. Zodat we 'trotz' kunnen blijven op onze club.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox