Logo peperbus.nl


Eén van de hoogtepunten van concertreis van het Zwols Vocaal Ensemble was het optreden tijdens de kerkdienst in de Frauenkirche van Dresden.
Eén van de hoogtepunten van concertreis van het Zwols Vocaal Ensemble was het optreden tijdens de kerkdienst in de Frauenkirche van Dresden.

Zwols vocaal Ensemble in Frauenkirche Dresden

Zwolle - Het Zwols Vocaal Ensemble maakte in oktober een zesdaagse concertreis naar Dresden en omgeving. Het koor gaf er drie concerten en werkte mee aan de 'Gottesdienst' in de Frauenkirche van Dresden. De tijdens deze reis uitgevoerde composities zijn zaterdag 25 november in de Plantagekerk te horen.

Het Zwols Vocaal Ensemble is een hoog gekwalificeerd gemengd koor met 29 leden. Het bestond in 2016 dertig jaar. Martin Hovestad gaf gedurende al die jaren leiding aan het koor.

Om de drie jaar organiseert het koor een buitenlandse concertreis. Zo trad het al meermalen op in Engeland en Zweden. Nu werd dus een bezoek gebracht aan Saksen in Duitsland. Eén van de hoogtepunten van deze reis was het optreden tijdens de kerkdienst in de Frauenkirche van Dresden.

Het Zwols Vocaal Ensemble mocht tijdens de kerkdienst van 24 oktober een belangrijke liturgische rol vervullen en ook drie composities ten gehore mocht brengen, waaronder het Pater Noster van Strawinsky. Dat werd zo gewaardeerd dat het het Zwols Vocaal Ensemble na de dienst een 'Zugabe' (toegift) zong, het indrukwekkende 'Totus Tuus' van de Poolse componist Henry Gorecki. Kerkgangers werden zichtbaar gegrepen door dit werk en na afloop hadden velen behoefte om hun ervaring met koorleden en de dirigent te delen.

Diezelfde zondag trad het Zwols Vocaal Ensemble op in de Auferstehungskirche van Dresden. Het Zwols Vocaal Ensemble voerde een groot programma uit met koormuziek uit vele eeuwen, van het melodierijke Verleih uns Frieden van Felix Mendelssohn tot het Te Deum van de Britse componist Benjamin Britten. Daarnaast waren twee composities van de dirigent Martien Hovestad zelf te horen, één op een tekst uit de Navolging van Thomas a Kempis en één op het gedicht 'Gedroomde Vleugels' van de Zwollenaar Roel Steenbergen.

Het Zwols Vocaal Ensemble gaf ook twee concerten in de Moritzburger Kirche en de Dom van Meissen. Werken van Sweelinck, Mozart, Purcell en nog veel meer componisten klonken ook daar.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox