De drie MScoördinatoren. Vlnr Marleen Postma, Marieke Veld en Erik Riemens.
De drie MScoördinatoren. Vlnr Marleen Postma, Marieke Veld en Erik Riemens. (Foto: Anton Cramer)
Peperkorrels

Vuur uit de sloffen lopen voor MS

Het is weer vroeg donker. De zomertijd ligt achter ons. Tussen zes en zeven 's avonds gaat vaak weer de bel. Een man of vrouw met collectebus en hoopvolle blik staat voor de deur. Voor het goede doel. In de week van 20 tot en met 25 november is het de beurt aan de inzamelaars van de MScollecte. MS staat voor multiple sclerose, een ziekte waar één op de duizend Nederlanders mee kampt. Veel voorkomende verschijnselen zijn slecht zien, tintelingen, krachtverlies, evenwichtsstoornissen en problemen met plassen, stoelgang en seks. Lichte stoornissen van het geheugen en het denken komen ook voor. Moeheid is een veel voorkomend verschijnsel bij MS.

(door Anton Cramer)

Zwolle geeft gul aan de de MScollecte. Vorig jaar werd 10.676,58 euro aan de Zwolse deuren opgehaald. Daarmee behoort deze opbrengst tot één van de hoogste in Nederland. Ik besef dat er veel meer goede doelen zijn waarvoor met de collectebus langs de Zwolse deuren wordt gegaan. Marleen Postma, Marieke Veld en Erik Riemens stuwen gestaag en bescheiden op de achtergrond hun collectanten naar dit mooie resultaat. Vandaar dat ik deze 'peperkorrels' achter de schermen wilde ontmoeten.

De ziekte van de moeders van Erik en Marieke zijn hun drijfveren. Eriks' moeder vocht tegen haar ziekte, dus toen er een coördinator in Zwolle werd gezocht, meldde hij zich aan. De oorzaak is nog steeds niet achterhaald en er is dus geld nodig voor onderzoek. Marieke kwam met dezelfde reden vorig jaar bij 'de club van drie'.

Marleen Postma kreeg eind 2009 diagnose Multiple Sclerose. Ze was direct strijdlustig. Ze had zoiets van "kom maar op met die medicijnen. Ik ga er voor zorgen dat ik zelf mijn lichaam onder controle houd". Later meldde zij zich aan als collectant in haar wijk Westenholte. Ze was de enige tot haar stomme verbazing. Nu ze zelf een paar jaar het vuur uit de sloffen loopt voor deze collecte, heeft ze ongeveer zestig collectanten. Overigens ook in het aanpalende Stadshagen.

Haar ziektebeeld verloopt minder progressief dan bij andere patiënten. Daar is Marleen zich heel goed van bewust. Ze voelt zich dan ook zeer verantwoordelijk voor haar lotgenoten om meer bekendheid aan MS te geven. En natuurlijk om zoveel mogelijk geld voor verder onderzoek op te halen.

Strijdlust is dus de motivatie van de drie coördinatoren. Gedrevenheid uit eigen ervaringen om zo veel mogelijk geld beschikbaar te krijgen voor uiteindelijk een draaglijk leven met MS.

Het beeld dat in de eerste zinnen van dit verhaal wordt opgeroepen, is een ideaal plaatje. Meestal is het in november guur, nat en donker als de collectanten aanbellen. Dan komt het nogal eens voor dat de deur opengaat en nog sneller wordt dichtgegooid.Smoesjes als geen kleingeld in huis horen ze ook vaak. Tegenwoordig zijn er trouwens collectebussen waarbij je contactloos kunt betalen met je betaalpas.

Als loper voor het goede doel moet je eigenlijk een plaat voor je kop hebben, want bij de volgende deur moet je wel weer je vriendelijkste glimlach tonen. Voor de MScollecte gaan zoals het er nu uit ziet straks ruim honderddertig collectanten op pad. Terwijl er echter zo'n driehonderdvijftig nodig zijn, om bij alle Zwolse deuren aan te kunnen bellen.

Als er al een geheim is voor de reden waarom Zwolle gul geeft aan deze inzameling, lijkt communicatie tussen de coördinatoren en collectanten het toverwoord. Erik Riemens verstaat het communicatievak, dus zorgt hij er voor dat al 'zijn mensen' op de hoogte zijn van alles. Iedere week stuurt hij hen een mailtje met daarin het laatste nieuws. Daarmee wordt de betrokkenheid vergroot.

Collectanten ontmoeten niet alleen dicht gesmeten deuren. Vaak ontvangen zij ook warmte en gastvrijheid. Zeg maar Zwolse hartelijkheid. In dubbel opzicht.

Ook collecteren? Neem contact op met:

M. Postma (Westenholte en Stadshagen) tel: 06-36144641. M. Veld (Berkum, Spoolde, Veerallee, Zwolle-Zuid) tel: 06-48930113. E. Riemens (Aa-landen, Holtenbroek, Diezerpoort, Centrum, Wipstrik, Kamperpoort en Assendorp) telefoon: 06-53813655.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden