Logo peperbus.nl


Column

Teamgevoel

Ik was zelf een echte teamsporter, maar heb altijd heel veel respect gehad voor alle individuele sporters. Ga er maar aan staan, jezelf elke keer weer moeten opladen voor een training of een individuele prestatie. De tranen bij een teleurstelling en de blijdschap na een gewonnen wedstrijd delen deze sporters vaak alleen met een coach en de achterban. Wanneer je sport in ongeorganiseerd verband, is dit een herkenbare situatie.

Zelf loop ik regelmatig hard en zet dat oude lijf van mij aan het werk in de sportschool. Ik moet eerlijk bekennen dat het soms erg lastig is om weer de motivatie te vinden om daadwerkelijk in beweging te komen. Je laat, naast jezelf, in principe niemand in de steek als je een keertje niet gaat sporten. Op zulke momenten is het wel erg prettig als ik een schop onder mijn kont krijg van de vrouw. Net dat extra zetje dat ik nodig heb om toch te gaan hardlopen of naar de sportschool te gaan.

Bij de teamsporten heb je te maken met een hele andere situatie. Je voelt veel meer de druk van een groep, je wil je teamgenoten niet in de steek laten en dat maakt het in mijn ogen wel een stuk makkelijker. Samen sporten, betekent samen winnen en verliezen en wat dat betreft deel je lief en leed met al je teamgenoten. Clichés te over; je bent zo sterk als de zwakste schakel, winnen en verliezen doe je samen, voor elkaar door het vuur gaan, etc. De hele beleving binnen de teamsport is sowieso heel anders in vergelijking met de individuele sporten.

Ik vind het erg belangrijk dat jonge kinderen een teamsport beoefenen, eventueel naast een individuele sport. Mijn vijfjarige zoontje is dit seizoen ook begonnen met sporten, bij de F league van voetbalvereniging CSV'28. Dat is totaal niet prestatiegericht, integendeel. Laten we het erop houden dat hij nu leert om met winst en verlies om te gaan. Dat is meteen een van de redenen waarom ik het beoefenen van een teamsport zo belangrijk vindt. Naast sportief spelen, leren de kinderen binnen een team om samen te werken, ze bouwen vriendschappen op én beter communiceren. Bovendien is jong geleerd ook oud gedaan: wie al jong houdt van sporten, blijft dat een leven lang doen.

Nóg een mooi voorbeeld van dat je in goed teamverband het beste in elkaar naar boven haalt is PEC Zwolle. Kwalitatief niet het beste team van de eredivisie, maar een echt hecht team dat optimaal presteert met de beschikbare middelen. Ook op de werkvloer heb je profijt bij een goed functionerend team. Ik heb de luxe om dat regelmatig te mogen ervaren binnen het team van SportService Zwolle.
Goed samenwerken is een kunst, en ik ben ervan overtuigd dat de basis hiervoor wordt gelegd op jonge leeftijd.

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Meer berichten

Shopbox