Logo peperbus.nl


Philippe Sandler stoomt op in de wedstrijd tegen ADO Den Haag van afgelopen zaterdag. (foto: Henry Dijkman)
Philippe Sandler stoomt op in de wedstrijd tegen ADO Den Haag van afgelopen zaterdag. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Philippe Sandler komt op stoom bij PEC Zwolle

Zwolle - Zijn passen over het veld zijn bijkans even groot als de spreekwoordelijke stappen die hij als voetballer maakt. Verdediger Philippe Sandler is bezig aan een opmars. "Ik probeer een volwassen voetballer te worden."

(door Erwin Dijk)

Het mocht met recht de Week van Philippe Sandler genoemd worden. Zaterdag bekroonde de jonge verdediger tijdens de 2-0 thuiszege tegen ADO Den Haag zijn terugkeer in het basiselftal met een glansrol. In dagblad De Stentor werd zijn optreden gewaardeerd met het rapportcijfer 7,5 en ook de commentator op Fox Sports sprak van een 'voortreffelijke wedstrijd'. Eerder die week had Sandler in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys (3-2) al zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal gemaakt, door een vrije trap vanaf achttien meter fraai binnen te schieten. "Het is natuurlijk altijd mooi om te scoren en dit was nog een belangrijk doelpunt ook. Toeval was het niet, want ik heb in het verleden wel vaker vrije trappen genomen. In mijn laatste jaar bij Ajax heb ik er bijvoorbeeld vijf in geschoten. Of ik nu vaker aan de beurt ga komen? We zullen zien."

Zijn doelpunt en prima optreden waren niet eens de enige hoogtepunten in de Week van Philippe Sandler. Tussendoor werd hij ook nog opgenomen in de voorselectie van Oranje onder 20 voor de duels met Zwitserland (9 november in Uden) en Italië (14 november in Italië). Voor dat team had de lange verdediger begin september zijn debuut gemaakt. "Dat was echt mooi om mee te maken. Je speelt voor je eigen land en tegen de beste spelers van je leeftijd. Het is mooi om te kunnen zien hoe je er op Europees niveau voor staat." Tijdens de met 3-0 verloren wedstrijd tegen leeftijdsgenoten uit Engeland viel Sandler in toen Oranje O20 al met tien man stond, in de wedstrijd tegen Portugal (1-0 winst) had hij een basisplaats. De afgelopen interlandperiode stond Sandler aan de kant met een hamstringblessure, maar eind deze week wordt bekend of bondscoach Dwight Lodeweges – tevens assistent-trainer bij PEC Zwolle – daadwerkelijk weer een beroep op hem doet. "Het is denk ik wel een voordeel dat hij me elke dag ziet spelen. Hij is volgens mij niet extra kritisch op mij, maar hij trekt me ook zeker niet voor."

Het is een opvallende wending in zijn nog jonge carrière. Ruim een jaar geleden werd Sandler door de beleidsbepalers in Amsterdam nog niet goed genoeg bevonden voor een contract bij Ajax, nu hoort hij bij de beste Nederlandse spelers van zijn leeftijd. "Zo kan het gaan in het voetbal. Na een tegenslag moet je proberen om het snel weer op te pakken. Ik ken ook jongens die in de jeugd de allergrootste talenten waren, maar een tegenslag kregen en nu niet eens meer voetballen. Het kan dus beide kanten op gaan."

Bij Sandler gaat het vooralsnog de goede kant op. Hij draaide een prima voorbereiding waarin de Zwolse verdediging lange tijd geen tegendoelpunt hoefde te incasseren. "Alleen de eerste competitiewedstrijd was wat minder." Sandler stipt het zelf al aan, het was de thuiswedstrijd tegen Roda JC waarin hij met een frivool hakje probeerde een medespeler te bereiken, maar balverlies leed en daarmee een grote kans inleidde. "Ik dacht dat ik Erik Bakker kon bereiken, maar dat lukte dus niet. Ik zoek altijd de voetballende oplossing en normaal gesproken houd ik er niet van om de bal zomaar weg te schieten, maar dit was natuurlijk niet goed. Ik heb ervan geleerd en ik probeer steeds meer een volwassen speler te worden. Het gaat goed met het team, dus daar wordt het ook voor mij een stuk makkelijker van."

Dat technisch directeur Gerard Nijkamp met verdediger Nicolás Freire nog na de voorbereiding een extra concurrent binnenboord haalde, bracht hem dan ook niet van zijn stuk. De Argentijn verving Sandler enkele weken nadat hij eind september een hamstringblessure had opgelopen. "Concurrentie hoort erbij, het was niet zo dat ik met tranen in de ogen op de bank zat toen hij speelde."

Een lange neus richting zijn voormalige club Ajax trekt hij ondertussen niet. "Nee hoor, zij proberen ook gewoon het beste team samen te stellen en op dat moment hoorde ik daar blijkbaar niet bij. Ik heb geprobeerd om er goed mee om te gaan. Ik heb elf jaar bij Ajax gespeeld en ik heb het daar hartstikke mooi gehad. Je maakt daar heel veel mooie dingen mee, bijvoorbeeld met al die buitenlandse toernooien. Daar ben ik de club heel dankbaar voor."

Meer berichten

Shopbox