Logo peperbus.nl


Column

Hoe blijf jij vitaal?

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. De vorige ging over bewegen. Deze keer is het thema slaap. Heel actueel. Allereerst hebben we net de overstap gemaakt van zomertijd naar wintertijd afgelopen weekend. Voor veel mensen (vooral de hoogsensitieven onder ons) gooit deze verandering je slaap- en waakritme in de war, wat voor slaapproblemen kan zorgen. Vooral bij de mensen die toch al slecht slapen. Je lichaam moet zich aanpassen aan het nieuwe ritme, zoals minder daglicht, wat soms weken kan duren. Je kunt je lichaam wel een handje helpen. Zorg er in de dagen na de start van de wintertijd voor dat je steeds dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Ook in het weekend. Probeer zoveel mogelijk daglicht te pakken en realiseer je dat rond 17.00 uur de zon al onder gaat. Stel 's avonds vaste rituelen in om je slaap te bevorderen. Ga bijvoorbeeld na het eten even in bad, pak een boek en een kop thee, doe wat oefeningen of meditaties en bereid je lichaam voor op de nacht. Dim een uur van te voren alvast de lichten, om slaap-hormonen beter aan te kunnen maken. Dus vermijd als het even kan felle lampen en het slechte blauwe licht van beeldschermen.

Ten tweede tonen steeds meer onderzoeken aan dat slaaptekort onze gezondheid ondermijnt. Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en andere onderzoeken heeft minimaal 30% van de Nederlanders slaapproblemen. Die realiteit kom ik helaas ook tegen in mijn coaching en training. Slaap moet een herstelmoment zijn, maar als dat niet het geval is, zorgt dat voor grote gezondheidsrisico's. De Amerikaanse neuroloog en onderzoeker Matthew Walker luidde onlangs de noodklok. "Slaaptekort is moordend. Dokters zouden slaap moeten voorschrijven." Hij pleit ervoor om van slaap een absolute prioriteit te maken, omdat elk gemist uur slaap onherstelbare schade toebrengt. "Er is zelfs verband tussen slaaptekort en kanker, maar ook diabetes, hartziekten, diabetes en alzheimer kunnen het gevolg zijn van te weinig slaap. Ook op korte termijn zijn effecten merkbaar. Je denkt minder helder, kunt je minder goed concentreren, de suikerspiegel stijgt, de hartslag versnelt en de bloeddruk verhoogt. Het negatieve effect is vergelijkbaar met iemand die te veel gedronken heeft." Acht uur fysiek en mentaal herstellende slaap is minimaal nodig, weet ik ook vanuit mijn opleiding tot slaapcoach.

Jouw dag bepaalt je nacht. Houd maar eens een slaapdagboek bij. Als mijn dag (te) vol is met afspraken en ik geen of te weinig tijd neem om af te bouwen naar bedtijd, lig ik eerst te hyperen in bed of word halverwege de nacht een tijd wakker, omdat de dag dan nog eens de revue passseert. Datzelfde gebeurt als ik tot voor het slapen gaan op mijn telefoon kijk en actief ben, soms zelfs in combinatie met tv-kijken. Killing voor mijn slaapkwaliteit. Terwijl als ik voor het slapengaan nog even ga douchen of (in bed) lezen, mediteren of in mijn dagboek schrijven, ik veel rustiger slaap en dus ook doorslaap. En frisser wakker word.

Slapen lijkt saai, maar laten we er met z'n allen voor zorgen dat goed en lang slapen net zo normaal wordt als niet roken en de BOB zijn. Gewoon voor onze eigen vitaliteit.

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn

Meer berichten

Shopbox