Logo peperbus.nl


Foto: Anton Cramer
Column

... van de tribune - Zwolse nuchterheid

Zacht zoemde zaterdagavond warm geluk het natte en winderige stadion binnen. Na een indrukwekkende eerste helft stond het vooraf gevreesde ADO Den Haag op een kansloze 2-0 achterstand. 4-0 voor PEC Zwolle was mogelijk geweest. Het Haagse niets legde het af tegen de Zwolse nuchterheid. Een enkeling was er in de pauze nog van overtuigd dat de blauwen het nog lastig zouden krijgen, waaronder voetbalmaat G. Het merendeel van de supporters verruilde echter de nuchterheid in voor al dan niet gespeelde onbescheidenheid. Overigens was 2-0 ook de eindstand.

Gedempt snoefde het E-woord uit de mond van een enkele grootspreker: Europees voetbal. Een spontane lachstuip was mijn eerste persoonlijke reactie. M'n andere buurman schudde zijn wijze hoofd. Wij begrepen elkaar. Zwolse gematigdheid inruilen voor Haagse bluf zit er bij ons niet in.

We hadden mooi voetbal gezien, maar dat leidde niet tot hartstochtelijke onzin van onze kant. Een fraai, doch zouteloos staaltje kreeg onze spits over zich heen. In de eerste helft had hij eindelijk zijn eerste doelpunt te pakken. Toen hij na de thee twee kansen jammerlijk verprutste, mocht hij van dezelfde supporters in de winterstop worden verhuurd. De beste stuurlui zitten nog steeds op de tribune.

Maar goed, onze club staat na zaterdagavond wel fier op de derde plaats. Eenentwintig punten uit tien wedstrijden is ongekend voor Zwolse begrippen. En ook volkomen onverwacht na een seizoen waarvan de nare herinneringen gelukkig snel vervagen door de warmte die zaterdagavond het stadion in sloop. PEC Zwolle geeft puur geluk terug aan de fans en sponsoren.

Maar laten we alstublieft in onze schoenen blijven lopen in plaats van er naast. Er staat nog een pittig programma tot de winterstop in de agenda. In mijn ogen stellen de clubbestuurders dan ook terecht, dat dan pas de balans kan worden opgemaakt. Dan is het tijd om verwachtingen wellicht bij te stellen.

Geef die spits van ons gewoon de tijd om te wennen aan het hogere tempo dat in de eredivisie wordt gehanteerd. Laat onze verdedigers lekker staan zodat ze het blindelings vertrouwen in elkaar vinden. De trainer en zijn staf zijn daar de juiste mensen voor. Bescheiden, degelijk in hun voorbereiding en ze stralen vertrouwen uit. Goede mensen op de juiste plaats, die zich de kop niet gek laten maken.

En dat laatste lijkt me een hondsmoeilijke klus. Vorige week verscheen op mijn Facebookpagina een uitnodiging voor het kampioensfeest van PEC Zwolle op zondag 28 april. Direct na de wedstrijd van PEC tegen Willem ll ( uitslag 4-0 ) wordt op het Rodetorenplein het kampioenschap gevierd. Laten we het maar zien als een goede grap. Wel eentje die tekenend is voor het ongebreidelde opportunisme van sommige supporters.

Mijn advies mag duidelijk zijn. Laten we wedstrijd voor wedstrijd bekijken. Een beetje branie hoort erbij, maar als we een keer tegen een zeperd aanlopen is de schade niet zo groot. Je kunt ook stellen: eenentwintig punten is een mooi eind in de richting van de dertig die ongeveer nodig zijn om in de eredivisie te blijven.

Anton Cramer

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox