Logo peperbus.nl


Sander van Looy tekende onlangs zijn contract bij PEC Zwolle. Hij wacht nog op zijn officiële debuut in de hoofdmacht. (foto:  Henry Dijkman)
Sander van Looy tekende onlangs zijn contract bij PEC Zwolle. Hij wacht nog op zijn officiële debuut in de hoofdmacht. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Sander van Looy betracht geduld

Geduld is voor Sander van Looy het toverwoord. De verdediger mocht al op zijn zeventiende aan het eerste elftal van PEC Zwolle ruiken, maar wacht nog altijd op zijn officiële debuut in de hoofdmacht. Uit het contract dat hij onlangs tekende spreekt niettemin veel vertrouwen. "Op mijn positie kost het meer geduld."

(door Erwin Dijk)

Hoewel hij mocht warmlopen, bleef Van Looy ook zaterdag tegen NAC (0-2) de volle negentig minuten langs de zijlijn. De verdediger blijft echter optimistisch. "Ik hoop er snel een keer in te komen. Het kan elke week gebeuren." Het zou voor de 20-jarige Epenaar de beloning zijn voor heel veel geduld. Drie jaar geleden draaide hij als A-junior tijdens de voorbereiding al mee bij de eerste selectie, maar sindsdien moest hij telkens een stapje terugdoen wanneer het seizoen begon. Tot aan de huidige jaargang althans. Van Looy bleef bij de hoofdmacht en tekende eerder deze maand zijn eerste profcontract. Tot de zomer van volgend jaar ligt hij vast, met een optie voor nog twee seizoenen. "Dat was een fantastisch moment voor mij, want daar sprak veel vertrouwen uit. Het gaf me echt een boost."

Twijfels waren er echter ook. Afgelopen seizoen hoopte hij na de voorbereiding al definitief bij de eerste selectie te blijven, maar opnieuw diende hij een stap terug te doen naar Jong PEC Zwolle. "Daar had ik het wel moeilijk mee. Ik hoorde positieve verhalen van de staf, maar toch werd ik zonder uitleg weer terug gezet. Dat was een behoorlijke klap." De jongeling begon dan ook te twijfelen of zijn toekomst wel in het MAC3PARK Stadion zou liggen, maar besloot zijn geluk nog één keer te beproeven. "Kort na de winterstop werd duidelijk dat er een nieuwe trainer zou komen, dus dat zou voor mij een nieuwe kans betekenen. Tot nu toe pakt het goed uit."

Hoewel hij al de nodige oefenwedstrijden in actie kwam, is Van Looy voor het grote publiek nog een onbekend gezicht. "Ze zeggen over mij dat ik een 'moderne verdediger' ben. Fysiek sta ik mijn mannetje. Sergio Ramos van Real Madrid is mijn grote voorbeeld, maar ik probeer ook veel te leren van teamgenoten zoals Dirk Marcellis. Hij heeft de rust die je als verdediger nodig hebt. Dat komt natuurlijk ook door ervaring, maar die rust moet ik ook krijgen. Als verdediger gaat het er gewoon om dat je geen fouten maakt." Zijn positie helpt overigens niet mee aan een spoedig debuut, aangezien verdedigers nu eenmaal minder vaak en snel gewisseld worden dan middenvelders of aanvallers. "Op mijn positie kost het inderdaad meer geduld."

Doelstelling

Bij het ondertekenen van zijn contract liet technisch directeur Gerard Nijkamp weten het 'extra mooi' te vinden dat een speler uit de eigen jeugdopleiding doorstroomde naar de eerste selectie. "Dat is het ook. PEC is echt mijn club en het is altijd mijn doelstelling geweest om hier in het eerste te spelen. Dat maakte de situatie voor mij vorig seizoen ook extra lastig.

Vanuit de jeugd van SV Epe maakte Van Looy in 2012 op 15-jarige leeftijd de overstap naar de B-jeugd van PEC Zwolle. Hij verkoos het blauwwit boven het geelzwart van het Arnhemse Vitesse. "Dat hat eigenlijk vooral te maken met school. Ik had de droom om profvoetballer te worden en als ik daar goed genoeg voor zou zijn moest het volgens mij bij elke club kunnen. Hier kon ik naar het CSE

Centre for Sports & Education, red

, vlak naast het stadion. We trainden 's ochtends, daarna gingen we naar school vervolgens maakten we huiswerk en waren we klaar. Dat was ideaal geregeld. Ik vond het een geweldige tijd, want ik zat natuurlijk bij teamgenoten in de klas, maar daarnaast waren er ook veel leerlingen uit andere sporten. We hadden echt een leuk sportgroepje bij elkaar, dus daar kreeg ik veel energie van."

Meer berichten

Shopbox