Miriam en Wiecher van Oosten bij de bakfiets.
Miriam en Wiecher van Oosten bij de bakfiets. (Foto: Anton Cramer)
Peperkorrels

Dierenvoedselbank: harde noodzaak

Zwolle kent sinds pakweg een half jaar een voedselbank voor huisdieren. In de kern van de zaak is dit eigenlijk te idioot voor woorden. De stad schittert en schettert als in hoogtijdagen. Maar in Zwolle zijn nog steeds mensen die nauwelijks rond kunnen komen. De vraag naar kerstpakketten voor de minima stijgt nog steeds.Laat staan dat deze groep minder bedeelden een huisdier kan voeden. Juist dan wordt de situatie bijkans nog uitzichtlozer. In veel situaties is de hond of de kat degene die zoveel liefde en plezier brengt in een thuissituatie dat mensen er niet aan willen denken om hun huisdier weg te doen. Miriam en Wiecher van Oosten zijn op de bres gesprongen voor honden en kattenbezitters in Zwolle die dringend om hulp verlegen zitten.

(door Anton Cramer)

Miriam en Wiecher weten uit eigen praktijk hoe het is als je nauwelijks eten voor je huisdier kunt kopen. Zij konden het een poos nauwelijks. Het advies van instanties om hun hond maar naar het asiel te brengen, was aan dovemansoren gericht. Dan zelf maar minder eten. Hun huisdier is alles voor hen. En afstaan aan het asiel gebeurt zeker niet. Met "never nooit niet" probeert Miriam deze uitlating nog meer kracht bij te zetten. Haar ogen fonkelen van verontwaardiging.

"Het zijn je kinderen", foetert ze. Bij haar komen eerst haar zoon, dan de honden en vervolgens haar man. Ze schrikt zelf een beetje van deze boude uitspraak en legt haar hand even liefdevol op die van haar man. Wat staat is haar onvoorwaardelijke liefde voor hun vier honden. Ze benoemt een van de twee Amerikaanse buldoggen als hulphond voor hun autistische zoon. In haar verhaal functioneert deze hond als rustbrenger op roerige momenten.

Het echtpaar Van Oosten kiest dus absoluut voor de hond als huisdier. Met een glimlach: "Ik hoef me bij een hond nooit af te vragen of hij of zij thuis komt". Als subtiele verwijzing naar de poes als huisdier. Naast respect voor het dier hebben zij de plicht om naar buiten te gaan met de honden. En het hebben van viervoeters leidt tot sociale contacten door een praatje op straat of in het park.

Ze hebben de ervaring dus aan den lijve meegemaakt. Inmiddels lacht hen het leven weer toe en kunnen ze zich met ziel en zaligheid inzetten voor mensen die nauwelijks geld hebben om hun huisdier te voeden. In hun beleving voorkomen ze daarmee dat de asiels vol komen te zitten en ook raken deze mensen minder snel in een isolement.

Ze ontvangen graag diervoer van iedereen die wat kan missen. Dat kunnen particulieren zijn, maar ook bedrijven of sponsoren. Voer hebben ze het allerliefst. Om de aandacht op hun initiatief te vestigen staan Miriam en Wiecher met enige regelmaat te folderen bij winkelcentra. Op dierendag waren ze present bij de Dierenwelzijnsmarkt op het Grote Kerkplein.

In zijn vrije tijd fietst Wiecher met zijn bakfiets langs adressen van gulle gevers. Op hun zolder staat een flinke verzameling honden en kattenvoer. De dierenvoedselbank kan niet de volledige verzorging van hond of kat overnemen. Een handje helpen. Dat is wat de Van Oostens kunnen doen. Natuurlijk weten ze dat zij niet iedereen kunnen steunen. Maar samen met anderen kunnen ze heel veel mensen bedienen. En ieder gezin telt.

In Zwolle wordt er tot nu toe één keer per maand voedsel uitgedeeld. Als er tenminste voldoende aanwezig is. Het aantal aanvragen stijgt nog steeds met drie tot vier per week.

Een Stichting met een volwaardig bestuur en een locatie waar ze het voer op kunnen slaan en uitdelen zijn de wensen van Miriam en Wiecher. Onlangs vroegen ze op Facebook aan mensen om een garagebox of een (deel van) loods ter beschikking kosteloos te stellen.

Met hun initiatief is duidelijk dat Miriam en Wiecher in een behoefte voorzien. "Mensen gaan hier weg met een glimlach". Niet alleen voor het voer dat ze krijgen, ook voor de gezelligheid die ze ontmoeten. Zo helpen zij hun Zwolse medemens en hun dieren die echt hulp nodig hebben.

Wilt u de Dierenvoedselbank Zwolle steunen of helpen, mail dan naar dierenmaatjeszwolle@hotmail.com of kijk eens bij dierenvoedselbankzwolle op Facebook. Een website is er ook: dierenvoedselbankzwolle.jouwweb.nl

Meer berichten