Logo peperbus.nl


Kingsley Ehizibue aan de bal. "Wanneer je verder wilt komen als voetballer is het belangrijk om in jezelf te investeren. In de voorbereiding merkte ik wel dat ik fitter was." (foto: Henry Dijkman)
Kingsley Ehizibue aan de bal. "Wanneer je verder wilt komen als voetballer is het belangrijk om in jezelf te investeren. In de voorbereiding merkte ik wel dat ik fitter was." (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Kingsley op stoom als rechtsback

Met een nieuw contract op zak werkt Kingsley Ehizibue bij PEC Zwolle verder aan zijn ontwikkeling. Dit seizoen is hij de rechtsachter die moet opkomen en voorzetten moet geven. "Wanneer je verder wilt komen als voetballer is het belangrijk om in jezelf te investeren."

(door Erwin Dijk)

Wie hem ook zaterdagavond als rechtsachter weer zag buffelen tegen Feyenoord in De Kuip (0-0), kon zich vermoedelijk nauwelijks de speler herinneren die vorig seizoen als rechtsbuiten te vaak worstelde met zichzelf en de bal. Met zijn loopvermogen en fysieke kracht is Kingsley Ehizibue een belangrijke pion in het elftal van John van 't Schip aan het worden. Niet toevallig, zo blijkt uit het verhaal van de 22-jarige Zwollenaar. "Tijdens de eerste training in de voorbereiding stond ik in een positiespel al rechtsback. Ik wist dus al snel wat de trainer van plan was. In onze speelwijze is het een heel mooie positie. De trainer verwacht van mij dat ik opkom wanneer de buitenspeler voor mij naar binnen trekt." Op die momenten dient hij het kunstje uit te voeren dat zijn trainer ooit zo goed beheerste. "Ik kende hem niet als voetballer, maar ik heb wel filmpjes van hem gezien. De trainer had een heel goede voorzet, dus daar kan ik veel van leren."

Het is niet de eerste de beste wiens plek hij veroverd heeft. Jarenlang was Bram van Polen immers de vaste rechtsachter, maar de aanvoerder bestrijkt nu de andere kant van het veld. "Ik zie het niet zo dat ik de plek van Bram heb veroverd. Net als ik kan hij ook op twee posities uit de voeten en hij doet het nu heel goed als linksback."

Zijn sterke seizoensstart volgt op een jaargang die voor PEC Zwolle als geheel, maar ook voor Ehizibue zelf teleurstellend verliep. "Het jaar ervoor had ik een goed seizoen, maar vorig seizoen ben ik slecht begonnen. Dat had ik niet verwacht en het was voor mij ook erg teleurstellend. Om sterker te worden ben ik in de winterstop met een aantal andere jongens extra gaan trainen bij een personal trainer. Wanneer je verder wilt komen als voetballer is het belangrijk om in jezelf te investeren. In de voorbereiding merkte ik wel dat ik fitter was."

Tot zijn teleurstelling luidde zijn vormdip ook meteen het einde van zijn nog prille interlandcarrière in. In maart 2016 had Ehizibue zijn debuut voor Jong Oranje gemaakt, maar hoewel hij vervolgens nog wel enkele malen bij de voorselectie zat, bleef het bij die ene oefenwedstrijd tegen Jong Servië. "Dat was wel een heel mooie ervaring. Dat ik daarna niet meer geselecteerd werd, was ook één van de redenen dat ik meer voor mezelf ben gaan trainen."

Championship

Zijn ontwikkeling van de laatste jaren – komend vanuit de eigen jeugd debuteerde Ehizibue in het najaar van 2014 in het eerste elftal – leverde hem begin dit seizoen een nieuw contract op. "Ik had een aflopend contract, maar ik had heel duidelijk de doelstelling om mezelf verder te ontwikkelen. Dat kan hier bij PEC. Ik ben hier opgegroeid en de club heeft mij de kans gegeven, dus daar wil ik ook graag iets voor terugdoen." Het betekent echter niet dat hij de club onder geen beding verlaat. "Ik zou sowieso niet transfervrij de deur uit willen lopen. Mocht er dus een club komen en PEC Zwolle kan een goede transfersom aan mij verdienen, dan wil ik daar wel aan meewerken. Dan moet het natuurlijk wel een aanbod zijn waar we allemaal blij mee zijn. Waar ik naartoe zou willen? Ik kijk graag naar de Premier League. Dat is nu nog te hoog gegrepen, maar het Championship zou heel mooi zijn. Ik denk dat het Engelse voetbal mij goed ligt."

Zijn verhaal is onderhand genoegzaam bekend. Afkomstig uit Nigeria streken zijn ouders aanvankelijk neer bij familie in het Duitse München. Daar werd Kingsley in 1995 geboren, maar twee jaar later trok het gezin verder richting Zwolle. Nu Nederland op het aankomende WK in Rusland schittert door afwezigheid geeft die multinationale achtergrond hem komende zomer in ieder geval nog iets om voor te juichen. "Met Duitsland heb ik eigenlijk niet zoveel, dus dan kies ik zeker voor Nigeria. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik zou het land graag een keer willen zien. Mijn ouders zijn wel een paar keer terug geweest, maar op die momenten kon ik zelf niet vanwege school of voetbal. Er woont nog familie van mij. Hen zou ik graag ontmoeten en zij mij ook, hoop ik. In Nigeria volgen ze mijn voetbalcarrière allemaal, dus dat wordt een gekkenhuis." Wat betreft zijn WK-voorkeur maakt Ehizibue overigens nog wel een belangrijk voorbehoud. "Ryan Thomas speelt met Nieuw-Zeeland nog play off-wedstrijden tegen Peru. Als hij het WK haalt dan juich ik nog tien keer zo hard voor Ryan."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox