Karin van Dam-Simon en Godfried Simon in de expositieruimte van het HCO.  (Foto: Eva Posthuma)
Karin van Dam-Simon en Godfried Simon in de expositieruimte van het HCO.  (Foto: Eva Posthuma)

Maak een reis door de tijd met Zwols familiebedrijf Gebr. Simon

In de tentoonstelling De Geschiedenis van een Handelsfamilie die in het Historisch Centrum Overijssel te bezoeken is, vind je veel oud, maar ook nieuw speelgoed. Voor velen een feest van herkenning. Vennoot Karin van Dam-Simon noemt het "een beetje uit de hand gelopen jubileum-viering."

(Door Carine Vos)

Het familiebedrijf Gebr. Simon viert dit jaar haar 150-jarig jubileum. Een mooi moment om het bijzondere verhaal en de geschiedenis van het bedrijf in een tentoonstelling te laten zien. Al vóór 1866 ging de Duitse Caspar Simon elk jaar als marskramer richting Nederland op pad. Hij had zijn houten gebruiksvoorwerpen in diverse steden in opslag gedaan. Zo ook in Zwolle. Het bijna volledige archief van het familiebedrijf ligt bij het Historisch Centrum Overijssel. De handgeschreven financiële balans met de voorraden van 1866 is één van de oudste documenten die in de tentoonstelling te bewonderen is.

In september 1866 vestigden de zonen van Caspar Simon zich als Gebr. Simon in Zwolle. Zo zaten ze eerst aan de Voorstraat en daarna aan de Diezerstraat met naast de winkel een groothandel aan de Wolweverstraat. "Inmiddels zitten we op de Marslanden," vertelt Karin Simon. Zij is vennoot van de vijfde generatie, en nam het bedrijf in 2015 -als eerste dochter- van haar vader Godfried Simon over. "De foto's van alle panden en dus het Zwolse straatbeeld van die tijd, kun je hier ook op de tentoonstelling zien."

In de jaren 80 zijn de Gebr. Simon zich meer gaan richten op speelgoed en hebben de andere handelswaar afgebouwd. Toen Karin Simon het bedrijf overnam, is zij met speelgoed doorgegaan. "Uiteraard is er in de afgelopen jaren veel gemoderniseerd en geautomatiseerd, maar daar waar we voor staan is gebleven. En dat is ander speelgoed dan wat de massa levert. Duurzaam en verantwoord speelgoed staat voorop. Het meeste komt gewoon uit Europa." Haar vader vult aan: "Het spelen moet langer duren dan een weekje. We willen niet dat voor ons speelgoed geldt: 'Bezit is het einde van het vermaak'."

Het assortiment van Gebr. Simon veranderde door de tijd heen. Naast houtwaren en lepels kwamen er met de tijd ook staalwaren, breigaren, sokken en kousen bij. Langzaamaan kwamen daar speelgoed en zaken als kerstartikelen bij. Op de tentoonstelling zijn veel van deze producten te bekijken. Van hoepels en mondharmonica's tot wekkers, jarretels en draaitollen. De bezoeker wordt meegenomen op een reis door de tijd en geeft opa's, oma's en ouders van nu een nostalgisch gevoel. Maar ook voor kinderen is er genoeg te zien en te doen. Veel van vroeger komt nu in een moderner jasje terug. Ook is er een speelhoekje voor de kinderen en kunnen ze meedoen aan de tekenwedstrijd.

De expositie is t/m 9 december 2016 gratis te bezichtigen in het Historisch Centrum Overijssel, aan de Van Wevelinkhovenstraat in Zwolle. De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Zie ook www.historischcentrumoverijssel.nl

Meer berichten