Logo peperbus.nl

'Het rode lampje brandt, Tara wil iets vragen!'

Dankzij KlasseContact zit Tara vanaf vandaag virtueel in haar klas van het Meander College.
Dankzij KlasseContact zit Tara vanaf vandaag virtueel in haar klas van het Meander College.

Zwolle - Antwoord geven op de vraag van de docent, meeschrijven, kletsen met klasgenoten. Tara (13 jaar) uit Zwolle doet weer mee in de les, maar dan op afstand. Dankzij KlasseContact zit zij vanaf vandaag virtueel in de klas. De 'KPN Klasgenoot' in de klas legt een verbinding tussen de leerling thuis of in het ziekenhuis en de leerlingen op school. Op die manier kan deze leerling uit de havo/atheneum brugklas van het Meander College aan de Dobbe (Aa-landen) weer meedoen met de lessen.

Tara uit Zwolle kan door ziekte langdurig niet naar school. Gelukkig biedt KlasseContact uitkomst: met de interactieve beeld- en geluidsverbinding kan zij lessen volgen op afstand. Vanaf de laptop of tablet bestuurt de leerling 'de Klasgenoot', een apparaat met 360 graden-camera, die in de klas staat. De leerling kan de camera draaien om rond te kijken in de klas en inzoomen op het bord. Een virtuele vinger opsteken kan ook; er gaat dan een lampje op de Klasgenoot branden. Zo ziet de docent dat Tara iets wil vragen of zeggen.  

"Nu elke dag naar school gaan nog te vermoeiend voor me is, is het fijn dat ik met hulp van KlasseContact toch elke dag enkele lessen kan volgen. Zo heb ik ook elke dag contact  met mijn klasgenoten!"

De Klasgenoot wordt mogelijk gemaakt door KlasseContact; een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van KlasseContact is zorgen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen, toch lessen kunnen volgen. Dit om te voorkomen dat zij in een sociaal isolement terechtkomen en een leerachterstand oplopen. De inzet van KlasseContact helpt scholen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun zieke leerlingen. Leraren staan hier niet alleen voor. Ze kunnen hulp vragen aan de consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL), werkzaam bij de onderwijsadviesbureaus of Educatieve Voorziening van de academische ziekenhuizen in Nederland.
 

De consulenten OZL zijn vervolgens de schakel tussen school, leerling en KlasseContact. Zij bespreken met hen de aanvraag voor KlasseContact en begeleiden de leerling vóór, tijdens en na de plaatsing. Op die manier maken elk schooljaar honderden zieke leerlingen (en hun klas) gebruik van KlasseContact. Consulent Geesje Schuurman was nauw betrokken bij deze plaatsing van KlasseContact. "Voor Tara is het fijn om mee te kunnen blijven doen met haar klas. Tara kan op deze manier gemakkelijk betrokken worden bij de klas, ook als ze zich niet goed genoeg voelt om fysiek aanwezig te zijn op school. Op deze manier is ze letterlijk meer in beeld bij iedereen. Tara hoort erbij." 

De Klasgenoot is een steuntje in de rug voor chronisch en langdurig zieke leerlingen, zodat ze het gevoel hebben er toch bij te horen. "Zo vallen ze niet buiten de boot", zegt Annemarie Kaptein, directeur van EDventure. "En dat is essentieel, zeker voor scholieren. Direct contact met leeftijdsgenoten is enorm belangrijk voor hun ontwikkeling. Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, erbij blijven horen. Dankzij KlasseContact kunnen ook leerlingen die chronisch of langdurig ziek zijn de lessen blijven volgen en in contact blijven met hun klasgenoten."
 

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox