Logo peperbus.nl


De acteurs van Theater Initatief Zwolle spelen komend weekend drie voorstellingen genaamd 'Buren met Bomen', in het Engelse Werk. (foto: Stan Fritschy)
De acteurs van Theater Initatief Zwolle spelen komend weekend drie voorstellingen genaamd 'Buren met Bomen', in het Engelse Werk. (foto: Stan Fritschy) (Foto: Stan Fritschy)

Belevenissen tussen de bomen met Theater Initiatief Zwolle

Zwolle - "Als je deze voorstelling hebt gezien, kijk je de volgende keer heel anders naar bomen." Theatertekstschrijver Stan Fritschy kijkt met veel plezier vooruit op komend weekend. Dan speelt in het Engelse Werk de voorstelling Buren met Bomen.

 "Het is allemaal begonnen met een boekje van Girbe Buist", vertelt Fritschy. Buist verdiepte zich in de sagen en mythes uit het oude Overijssel. "Daarbij kwam hij op het spoor van de Keltische boomkalender", legt Fritschy uit. "De Kelten gingen er van uit dat je karakter bepaald wordt door de boom of struik die over je geboorteperiode heerst." Het boek 'Boomkarakters in het Engelse Werk' kreeg de ondertitel: 'Dit zeggen bomen over jou en je buren'.

De dertien verschillende boomsoorten die voorkomen in de Keltische kalender, zijn allemaal te vinden in het Engelse Werk. Voordat Buist begon met het schrijven van zijn boek, wist hij al dat hij ook een theatervoorstelling wilde, bij die bomen. "Maar we spelen niet wat er in het boekje wordt beschreven", zegt Thijs Verster van Theater Initiatief Zwolle (TIZ). "Wij spelen zeven scènes. Het publiek ziet dingen die gebeurd zijn, of gebeurd hadden kunnen zijn."

Een van die scènes gaat over de Tweede Wereldoorlog. "In het Engelse Werk zijn destijds zes mensen gefusilleerd", vertelt Fritschy. "De enige getuigen, zijn de bomen geweest." Volgens Verster is het een soort estafette, met allerlei verschillende verhalen. "Het verhaal over de Tweede Wereldoorlog is heftig, maar we hebben ook heel grappige sketches."

Komend weekend starten de voorstellingen bij Uitspanning Het Engelse Werk. Per voorstelling kunnen zo'n veertig mensen meewandelen door het park. "We zijn anderhalf uur onderweg", legt Fritschy uit. "Tussendoor spelen zes acteurs de scènes. Die scènes zijn heel herkenbaar." Het belangrijkste is dat de boom steeds centraal staat. "Zoals bijvoorbeeld de boom als ontmoetingsplaats. Van oudsher was de boom midden op het dorpsplein de plek om met elkaar af te spreken. Wij laten zien wat op zo'n ontmoetingsplaats gebeurt."

Twee weken geleden speelde de groep de voorstelling al voor de bewoners van Verpleeghuis Zandhoven. Een generale repetitie. "De reacties waren erg leuk", kijkt Verster terug. "Een vrouw kwam niet meer bij van het lachen."

Reserveren

Wie benieuwd is naar de voorstelling, kan daarvoor kaarten à vijf euro reserveren via de website van TIZ. In totaal zijn er dit weekend drie voorstellingen. "Het wordt mooi weer", lacht Verster. "Wie deze voorstelling ziet, loopt daarna heel anders door het Engelse Werk." Na afloop is het boek van Buist te koop.

www.tiz.nu

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox