Gernand van der Vechte en de band spelen samen met Tim Knol.
Gernand van der Vechte en de band spelen samen met Tim Knol. (Foto: Rik Kapitein)

Muziek doet ziektebeelden vergeten

Zwolle - "Muziek verbindt. Het maakt iedereen gelijk." Tim Knol staat op het podium van Sally O'Briens. "Ik vind het leuk om met deze gasten muziek te maken."

(door Rik Kapitein)

De bekende muzikant speelde afgelopen donderdag mee met het Open Talenten Podium Talento Forza voor Zwollenaren met een psychiatrische achtergrond. "Vandaag staan de talenten op de voorgrond, niet de ziekte", vertelt Klaas Klein. Klein is activeringscoach bij het RIBW in Zwolle, maar vandaag is hij vooral bassist en bandleider. "We hebben de afgelopen maand wekelijks geoefend met elkaar."

Gernand van der Vechte zing meerdere nummers. "En aan het eind verras ik Tim met een van zijn eigen nummers." Van der Vechte vindt het leuk dat Knol vandaag meedoet met hen. "Maar voor mij is het muziek maken sowieso heel fijn. Muziek is een uitlaatklep. Ik ben vaak moe, maar van zingen krijg ik juist energie."

Tim Knol vindt het mooi om te zien hoe de muzikanten genieten. "En ze zijn ook ontzettend muzikaal. Ik stapte het podium op, en nog voordat we een woord met elkaar gewisseld hadden, speelden we al samen."

Dat Knol vandaag meedoet, is te danken aan Margreet Menkveld. Zij is 1 van de oorspronkelijke initiatiefnemers van Talento Forza en organisator van deze speciale avond. Zij sprak Tim Knol na een van zijn optredens aan. "Ik vroeg of hij eens met ons mee wilde spelen, hij was direct enthousiast", legt ze uit. "Dit zijn mensen met een psychiatrische achtergrond, muziek helpt hen bij hun herstel. Tim wilde ze graag ondersteunen."

Niet alle cliënten zijn bekend met de liedjes van Knol. "Ik kende hem niet, had nog nooit van hem gehoord", vertelt Edwin Barink. "Maar ik ben dan ook meer klassiek georiënteerd." Met zijn besklarinet opent hij de avond solo. "Voor mij is Tim gewoon iemand die gezellig meespeelt."

Anderen vinden het geweldig om met Knol op het podium te staan. "Echt gaaf dat hij meedoet", zegt drummer Jos Laverman. "Mijn broer heeft zijn cd's. Toen ik hem vertelde dat ik met Tim speel, zei hij meteen dat hij vanavond komt kijken."

Maar ze weten allemaal dat de avond niet om Tim Knol draait. "Vanavond gaat het erom dat we gezellig muziek maken", zegt Miriam. Ze wil liever niet met haar achternaam in de krant. "Dit is voor mij een mooie manier op podiumervaring op te doen. Omdat dit laagdrempelig is, ben ik niet zo zenuwachtig als normaal."

Ook voor Knol is dit een leerzame avond. "Met deze mensen samenspelen helpt mij die liefde voor muziek te voelen. Die vergeet ik wel eens, omdat het mijn werk is. Maar uiteindelijk is samen muziek maken het mooiste wat er is."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden