Logo peperbus.nl


Door het project SchuldHulpMaatje van Stichting Voor Elkaar Zwolle worden Zwollenaren als Charleen geholpen om de financiën weer op orde te krijgen.
Door het project SchuldHulpMaatje van Stichting Voor Elkaar Zwolle worden Zwollenaren als Charleen geholpen om de financiën weer op orde te krijgen.

'Gewoon verder gaan, het komt goed'

Zwolle -  Dit is het verhaal van Charleen, zomaar iemand die door diverse omstandigheden in de financiële problemen kwam en vervolgens steeds dieper in het moeras van schulden zakte. Dit scenario kan iedereen overkomen. Bij het project SchuldHulpMaatje van Stichting Voor Elkaar Zwolle worden Zwollenaren als Charleen geholpen om de financiën weer op orde te krijgen.

De ellende begon allemaal toen Charleen een paar jaar geleden in de ziektewet terecht kwam met rugproblemen. Ze verloor zelfs hierdoor haar baan. Er ontstond een flinke daling van inkomsten. Vervolgens kwamen er schulden: rekeningen, een belastingaanslag, kredieten, vorderingen en deurwaarders. "Het was echt kwartetten met rekeningen."

Hierdoor stond Charleen continu stijf van de spanning. De post maakte ze niet meer open uit vrees voor nog meer ellende. "Ik was de kluts kwijt en had het idee dat ik faalde in het leven. De druppel was dat op een gegeven moment het gas en licht zou worden afgesloten. Tijdens die crisissituatie kwam SchuldHulpMaatje in beeld."

"Ik moest wel een flinke drempel over, zoals veel mensen dat ervaren, maar ik heb ontzettend veel steun gehad aan mijn maatje. Het eerste wat we deden was de schulden met een budgetplan in beeld brengen. Die schulden waren zo groot dat ik terechtkwam in een saneringstraject (WSNP). Ik voelde me een pechvogel. Je kruipt omhoog en keldert telkens weer naar beneden! Weg was mijn zelfvertrouwen. Je verliest ook de controle, terwijl die controle juist cruciaal is voor een stukje zekerheid in een wereld waarin al zo weinig valt te controleren."

Ik heb moeilijke momenten gehad. Zo erg dat ik wilde opgeven. Maar mijn maatje stimuleerde mij om door te gaan en zei dat het goed zou komen. Mijn hoop was weg, maar ze had gelijk: het is goed gekomen. Ik probeer nu positief te blijven, al heb ik nog steeds slapeloze nachten."

"Ik heb heftige tijden doorgemaakt. Veel rust kreeg ik door mijn maatje, met haar kon ik over alles praten. Ik kreeg rust om zelf weer dingen op te pakken en te regelen. Er is een klik tussen ons. We kunnen lachen en huilen tegelijk."
Charleen zit nu in een stabiele financiële situatie, met een minimale uitkering. De toekomst lacht haar weer een beetje toe. "Gewoon verder gaan, het komt goed. Het heeft me heel veel opgeleverd dat er een maatje in mijn leven kwam. Ik ben nu weer schuldenvrij. Dat is een opluchting. De zorgen zijn een stuk minder dan voor het traject met SchuldHulpMaatje."

www.voorelkaarzwolle.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox