Logo peperbus.nl


Column

Hoe blijf jij vitaal?

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. De vorige ging over broodnodige herstelmomenten. Deze keer schrijf ik over bewegen. Dat kan letterlijk en figuurlijk zijn. In mijn werk als groeicoach, stresscounselor en trainer en in mijn omgeving merkte ik sinds medio september hoe mensen zich weer moe en gestresst de week door slepen. Ze hoopten dat ze na hun vakantie weer de energie zouden hebben om lekker te werken, maar het tegenovergestelde blijkt soms het geval. Wat is er nodig om die power weer te voelen?

Iedereen kent het: terug van vakantie, vol goede voornemens, maar voor je het weet zit je weer in de hectiek van alle dag. Werken achter de computer, druk bezig met mail, internet, social media en appjes op je telefoon/tablet en steeds meer mensen zijn verslaafd aan Netflix. Dit alles gaat vaak gepaard met de nodige werk- en/of sociale druk. Besef je hoeveel we met ons hoofd bezig zijn en zitten? Niet voor niets wordt zitten het nieuwe roken genoemd. De verleidingen zijn soms natuurlijk groot, toch helpt in beweging komen als je vitaal wilt zijn. Een half uur per dag is al voldoende om je immuunsysteem een oppepper te geven. Dat kan met traplopen, tuinieren, wandelen, fietsen, etc. dus dat hoeft niet altijd de sportschool te zijn.

Eerlijk is eerlijk, ik ben een sporter, dus ik beweeg graag. Maar mijn auto zette ik altijd het liefst zo dicht mogelijk bij waar ik moest zijn, daar reed ik gerust drie rondjes voor om. Ook baalde ik wel een beetje toen we met ons kantoor verhuisden naar de Zwolse binnenstad. Want ja, in tegenstelling tot ons vorige pand, moest ik nu vanaf de parking een stukje lopen. Ik ben anders gaan kijken en handelen. Tegenwoordig zet ik soms bewust mijn auto wat verder weg als ik boodschappen doe of bij een klant moet zijn. En die kantoorwandeling vanaf de parking, ik geniet er van.

Ik wissel af in looproute en ben me meer bewust van de schoonheid van de stad en seizoenen. Wat ik al deed waren de tussen de middag wandelingen of fietstochtjes, als ik Ossenzijl werk. Als ik van al het computeren suf word, maar zelf vind dat ik nog even door moet, probeer ik naar buiten te gaan. Als ik dat doe knap ik er enorm van op. Heb weer frisse energie en nieuwe ideeën of oplossingen. Dus juist al je moe bent: ga naar buiten. Het zet je rechterhersenhelft in beweging en daarmee actie en creativiteit. De natuur en bewegen zijn helend voor je drukke geest. En je goeie cholesterol neemt toe, je motivatie en concentratie worden gestimuleerd, je zelfvertrouwen neemt toe en je gaat je beter en positiever voelen.

Bovendien kan al wandelend of bewegend soms ook het inzicht komen dat je niet meer met de goeie dingen bezig bent. Dat het voor jou tijd is om in beweging te komen om het anders te doen. Jij staat aan het roer van jouw werk en leven. Mijn missie is; je hebt geen invloed op de wind, wel hoe je de zeilen zet. Wat word jouw koers om vitaal te blijven?

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox