Logo peperbus.nl


Gymnasium Celeanum herdenkt deportatie Zwolse Joden

Gymnasium Celeanum heeft deze week de deportatie Zwolse Joden herdacht.

75 jaar geleden, op 3 oktober 1942, werd de eerste grote groep Zwolse Joden, voornamelijk vrouwen en kinderen, afgevoerd naar kamp Westerbork. Vrijwel iedereen kwam om in de vernietigingskampen.

Vóór hun deportatie werd deze groep vastgehouden in het gymlokaal van het voormalig Celeanumgebouw aan de Veerallee. Het Celeanum herdacht deze afschuwelijke gebeurtenis met een stille tocht, een lezing en een tentoonstelling. Rector Caren Japenga: "De deportatie is onderdeel van de geschiedenis van het Celeanum. Het is belangrijk dat de leerlingen dit weten en vooral niet vergeten."

Speciale gast deze dag was Tschwi Joseef Herschel (geboren in 1942 te Zwolle, nu woonachtig in Israel). Zowel zijn inleiding 's middags als zijn lezing 's avonds maakten diepe indruk op de leerlingen. "Nu is het moment om niet meer te discrimineren, respect te tonen en tolerant te zijn. Nu!", sprak Herschel, om emotioneel af te sluiten met "Op jullie komt het aan!""

Na de inleiding van Herschel liepen leerlingen van klas 3 een stille tocht van het Celeanumgebouw aan de Westerlaan naar de gymnastiekzaal van het oude Celeanum aan Veerallee. Ze legden een witte roos bij het herdenkingsmonument De Rozenboom. Ook namen ze een kijken in de voormalige gymnastiekzaal, nu verbouwd tot bedrijfsrestaurant van DeltaWonen. In 2015 adopteerde het Celeanum De Rozenboom, gemaakt door de kunstenares Iris le Rütte.

's Avonds hield Herschel een lezing in de aula van het Celeanum. Hij vertelde over zijn turbulente leven en de impact van de Holocaust daarop. Na zijn lezing werd hij geïnterviewd door leerlingen uit klas 4. In de pauze konden de aanwezigen de tentoonstelling Jodenvervolging in 12 portretten bekijken. Deze mooie tentoonstelling is aan het Celeanum uitgeleend door Stichting Judaica Zwolle.

Herschel, die zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen bij zich had, zal de komende weken in Zwolle en elders in Nederland nog meer lezingen geven op verschillende scholen.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox