Logo peperbus.nl


Op openbare basisschool de Springplank aan de Beukenstraat gaven medewerkers van Travers maandag voorlichting over social media aan ouders. (foto: Frans Paalman)
Op openbare basisschool de Springplank aan de Beukenstraat gaven medewerkers van Travers maandag voorlichting over social media aan ouders. (foto: Frans Paalman)

'Buiten de lijntjes': Week van de Opvoeding

Zwolle - Wat is opvoeding of nog belangrijker wat is goede opvoeding? Wie bepaalt dat en wanneer weet je of je het 'goed' doet. En doe je dit binnen bepaalde kaders? Of durf jij ook weleens buiten de lijntjes te kleuren? Van maandag 2 oktober tot en met zondag 8 oktober vindt de Week van de Opvoeding weer plaats. Dit jaar is het thema 'buiten de lijntjes'.

De week is een jaarlijks terugkerende week waarin aandacht wordt besteed aan alles wat met opvoeden te maken heeft. Deze week draait het om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, mede-opvoeders en professionals. 

Opvoeden gaat niet altijd vanzelf en kan best lastig zijn. Ongeveer een kwart van de ouders maakt zich weleens zorgen over de opvoeding en de helft hiervan voelt zich regelmatig tekortschieten. Soms zitten de oplossingen in een onverwachte hoek en loop je daar tegenaan door 'out of the box' te denken en 'buiten de lijntjes' te kleuren. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal en eigen behoeften, niemand hoort in een hokje.

Tijdens de Week van de Opvoeding gaat het om het bewust worden en uitspreken van opvoedvragen en vragen rondom het ouderschap die veel ouders hebben. Wat is een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je? Maar het gaat ook om contact met jouw of andere kinderen, ouders en professionals tijdens verschillende, gezellige activiteiten en leerzame workshops.

Hoe zie jij opvoeden als ouder en mede-opvoeder? Hoe ga je hier als professional mee om? Luister je en bewandel je weleens een ander pad dan gebruikelijk? En wat is gebruikelijk? Wanneer kleur je buiten de lijntjes? Wie stelt deze 'regels' op. Voor iedereen kan dit anders zijn, voor sommigen is kinderen buiten laten spelen, door de modder laten worstelen en lekker vies worden heel erg buiten de lijntjes kleuren en voor een ander is dat je kind begrenzen in het gebruik van (sociale) media gebruik versus nergens in begrenzen.

Hier is dus geen pasklaar antwoord op of een regel voor en bovendien is dit voor iedereen anders. Daarnaast heeft iedere leeftijd vaak ook iets anders nodig. Kortom er is geen goed of fout en er zijn misschien nog wel meer vragen hierover dan antwoorden. Je verplaatsten in je kind, een open en onderzoekende houding hebben en contact maken en houden met je kind is vaak een belangrijke basis.

Van ouders, mede-opvoeders én professionals wordt steeds vaker gevraagd om samen te werken, creatief en ondernemend te zijn en dus buiten de lijntjes te kleuren. Dat is spannend, maar vaak is dit juist wel heel succesvol.

Ook in Zwolle wordt uitgebreid aandacht besteed aan de Week van de Opvoeding. Samen met verschillende partijen in de stad worden er activiteiten voor kinderen, ouders en professionals georganiseerd. De activiteiten bestaan uit voorlichtingen en workshops die met opvoeden en het thema te maken hebben, maar er worden ook activiteiten georganiseerd die je samen met je kind kunt ondernemen.

In alle wijken worden activiteiten georganiseerd. Vaak bij of in scholen, wijkcentra of kinderopvang locaties. Het complete aanbod staat op www.stadskids.nl. Ouders of opvoeders kunnen zich hier aanmelden voor activiteiten voor zichzelf en/of hun kinderen.

Een aantal activiteiten uitgelicht:

'The Talk', praten met je kind over seks (12+)
In het aanbod activiteiten zit een grote diversiteit. Neem bijvoorbeeld 'the talk' waarbij een lezing wordt gegeven over hoe je kunt praten met je kinderen over seks. Welk gedrag is normaal voor de leeftijd van een kind? Er worden tips gegeven over hoe je seksualiteit bespreekbaar kunt maken met je kind. Want hoe praat je nu eigenlijk met je kinderen over seks? Een vraag die veel ouders bezighoudt. Marlise Evers van de GGD kan hier veel over vertellen en vragen beantwoorden.

Samen spelen, lezen, muziek maken en knutselen met je kind in de Stadkamer (centrum)
Taal en Gezin van Travers welzijn organiseert samen met de Stadkamer een middag voor de allerjongsten. Er zullen verschillende activiteiten aangeboden worden zoals voorlezen en knutselen.
Danielle Snijders zal een gezellige muzikale invulling geven aan de middag. Ook zal er een fotograaf
aanwezig zijn om ouder(s) en kind(eren) op de foto te zetten. Daarnaast is er een informatietafel met informatie over o.a. Taal en Gezin en de voorleesexpress.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox