Logo peperbus.nl


Column

Focus

Er zit een rode draad in alle verhalen en vragen die in mijn werk aan me verteld en gesteld worden. Iedereen zoekt, maar weet niet waar hij of zij naar op zoek is en waar dat dan te vinden is. Welk werk moet ik gaan doen? Welke studie moet ik gaan volgen? Wat zet ik op mijn cv? Laat ik dan hier een tipje van de sluier oplichten.

Focus is het toverwoord.

Focus aanbrengen, focus houden, je focussen op wat je wilt, wie je bent en wat je kunt.

Makkelijk gezegd? Ja. Moeilijk gedaan? Ja. Onmogelijk? Nee.

Feit is wel dat als je heel duidelijk voor ogen hebt waar je heen wilt, dat het makkelijker wordt om het te bereiken. Met focus zul je minder snel een baantje nemen welke op je cv eigenlijk een vreemde eend in de bijt is. Dan trek je je niet zoveel aan van anderen die zeggen dat het allemaal toch wel heel erg lastig is om een nieuwe richting in te slaan. Dan zoek je een nieuwe opleiding als blijkt dat de eerste niet volstaat om je bij je doel te brengen.

Wat je daarvoor nodig hebt? Een stukje lef. Lef om over jezelf uitspraken te doen die je misschien wel ongepast vindt. Zomaar van jezelf zeggen dat je iets goed kunt, bijvoorbeeld. Dat doe je toch niet? Of zeggen dat je niet in een bepaalde omgeving wilt werken, dat kan toch niet? Je mag toch al blij zijn als je werk krijgt aangeboden? Eerst moet je dus voorbij je eigen bescheidenheid.

Als dat dan gelukt is, moet je vervolgens nóg stelliger worden. Daadwerkelijk benoemen wat je wilt. Hardop zeggen wat je wensen zijn. Misschien moet je je cv wel wat aantrekkelijker maken door taken die je voor je gevoel even tussendoor deed groter te maken of uit te lichten. Misschien moet je bij een ander bedrijf of opleiding gaan solliciteren naar de baan waar je ergens anders bent afgewezen, omdat je eigenlijk best wel gepikeerd was dat ze eerst je talenten niet zagen en jij ervan overtuigd bent dat je geknipt bent voor dat werk.

Maar daarvoor moet je dus wel helder hebben wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Durf daarvoor jezelf de juiste vragen te stellen – of laat het een ander doen: je partner, een vriend(in), of een professional. Dit is de basis. Daarna breng je de focus aan waar je dat gaat vinden.
Hoe helderder hoe beter. Het voorkomt dat je op de social media schrijft dat je een nieuwe uitdaging zoekt. Nee, dan schrijf je dat je beschikbaar bent als … (vul maar een beroep in).

Je kunt in je netwerk concreet benoemen waarbij ze je kunnen helpen zoeken. Je kunt je familie concreet om ondersteuning vragen, zoals: jij gaat dan en dan met de kinderen op stap, zodat ik kan studeren.

En het mooie ervan? Eigenlijk weet je best wat je wilt. Je moet het nog even gaan doen.

Carine Vos (loopbaan en studiekeuzeprofessional)

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox