De brommer hoort bij Gerard van Dooremolen zoals De Peperbus bij Zwolle.
De brommer hoort bij Gerard van Dooremolen zoals De Peperbus bij Zwolle. (Foto: Anton Cramer)
Peperkorrels

Gewoon Gerard zoekt de verbinding

De heibel rond de openingstijden van de binnenstadswinkels en supermarkten is een discussie die op z'n zachts gezegd nogal 'vloeibaar" is. De voorstanders van zeven dagen per week open, laten zich op de sociale media nogal gelden. In de gemeenteraad is er al meermalen over gesproken en dan is er nog het (grote) zwijgende deel van de Zwolse samenleving die de zondagsrust eerbiedigt. Winkeliersvereniging City Centrum heeft sinds een aantal maanden voormalig wethouder Gerard van Dooremolen als voorzitter aangesteld om als hun boegbeeld de alle kanten opschietende kwestie wat te laten stollen. Burgemeester Henk Jan Meijer noemde hem het 'oliemannetje'. Daarmee roemde hij Van Dooremolen om zijn verbindingskracht.

(door Anton Cramer)

Van Dooremolen is terug in de stad na een avontuur in het Duitse Bad Wilbad. Samen met zijn vrouw Hillie nam hij daar camping Fautsburg over en verruilde hij zijn wethouderschap met de functie van 'campingbaas'. Hij had er een fantastische tijd maar door het overlijden van zijn vrouw kwam er een vroegtijdig einde aan deze belevenis. Alleen door gaan was uiteindelijk geen mogelijkheid. Inmiddels is de camping verkocht en Van Dooremolen woont weer in Zwolle.

Met enige regelmaat ziet de oplettende passant Gerard weer door de stad rijden op zijn brommer, die bij hem past als de Peperbus bij Zwolle. Zijn terugkeer voelde als thuis komen. In zijn bagage veel verdriet om het verlies van zijn vrouw met wie hij oud wilde worden. Maar ook nam hij de ervaring van ondernemer mee uit het Duitse Zwarte Woud. Wat hem naar Zwolle trekt? Het ons-kent-ons-sfeertje. Het tempo van leven met de menselijke maat. Het zijn woorden die als een stortvloed uit zijn mond rollen. Waarachtige woorden trouwens, want Van Dooremolen meent dat wat hij zegt.

Hij kwam hier zonder plan, maar in een mum van tijd werd hij gestrikt voor een aantal functies. Hij is voorzitter van het bestuur van de Stichting Kringloop Zwolle en voert dus het City Centrum aan. Beide functies kwamen op zijn pad vanwege zijn ondernemerschap. En uiteraard door zijn netwerk in de stad.

Terug in Zwolle keek hij zijn ogen uit vanwege de veranderingen in de laatste jaren. Hij wandelde wat rond en onder zijn hersenpan begon het te broeien. Zo is hij er inmiddels van overtuigd dat de zomerkermis eigenlijk niet meer past in de binnenstad. En passant laat hij de term van het terrein bij de IJsselhallen vallen als geschikte plek. De warenmarkt ziet hij het liefst als één geheel. In een bijzin noemt hij het Grote Kerkplein. De horeca kan ook nog veel beter samenwerken in de stad, waarbij hij de rol van nachtburgemeester van Zwolle ( Jeroen van Doornik) zelfs roemt.

En wat betreft de koopzondagen die nu aan strenge regels is gebonden, is hij vrij duidelijk. De tijd is rijp om de zondagen vrij te geven is zijn boodschap. "Wel in harmonie", voegt hij er onmiddellijk aan toe. Die eenparigheid is de oud-wethouder op het lijf geschreven. Hij gaat bij iedereen langs, luistert en laat de tijd zijn werk doen. Al die signalen en opvattingen presenteert hij met zijn bestuursleden nog dit jaar in een document dat in de ogen van de ondernemers in het centrum van de stad leidend moet zijn .

Ook wil hij de zondagopenstelling weg houden uit het politieke debat dat gaat ontstaan in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Hij beroept zich op het vrije ondernemerschap. Oftewel: laat de grote winkelbedrijven in de binnenstad zo snel mogelijk zeven dagen per week open gaan. In de visie van de voorzitter der winkeliers bepaalt de politiek niet de openstelling, maar de ondernemers.

Gerard heeft geen recept, maar weet dat zijn kracht ligt in het bijeen brengen van partijen. "Ik ben gewoon Gerard", roept hij steevast. De oud-wethouder en voormalig campingbaas als een korrel peper op een scooter door zijn Zwolle. Een eind makend aan een slepend dispuut zonder verliezers. Dat is zijn wens.

Meer berichten