Logo peperbus.nl


Column

Wordt het ‘helemaal niets’ of ‘het is stil’ ?

Enkele weken geleden schreef ik over de omvorming van Lelystad Airport tot een 'vakantie' luchthaven. Dit alles om Schiphol voldoende lucht te geven voor verdere uitbreiding. Wel, mijn opmerking dat dit tot veel lawaai gaat leiden heeft nogal wat losgemaakt. Niet alleen bij de aanvankelijk zo positieve politici die aan de luchthaven zelfs de naam van Zwolle wilden koppelen. Neen, naast deze dames en heren lijken nu ook burgers en ondernemers geschrokken en wakker geschud.

Begrijpelijk, want de effecten zullen voor onze stad (en ommeland) fors zijn. Te fors, dat was en is mijn stellige overtuiging. Mijn opmerkingen waren dan ook niet zo zeer hier op gericht, maar met name op het onvoorstelbaar gebrekkige beoordelingsvermogen van de Zwolse raad en de Provinciale Staten. Blijkbaar valt het voor de politiek niet mee om zich een voorstelling te maken van vliegtuigen op 6.000 voet. Het omrekenen naar meters is misschien een te grote opgave?

Mede door de inmiddels forse oppositie is men wakker geschud, maar ja, nu is het eigenlijk te laat. Het besluit ligt vast. Staatssecretaris Dijksma is een beetje tegemoet gekomen aan de Noord-Veluwe. Hier gaan straks de vakantiegangers op 9.000 voet overheen, maar onze omgeving krijgt de volle laag. Naast het lawaai komt daar geheel gratis ook de stank en het fijnstof bij. En als klap op de vuurpijl - daar staat niets positiefs tegenover. Of denkt u dat de ingevlogen toeristen vanuit Lelystad naar Zwolle zullen komen voor een dagje grachten, Fundatie of Hudsons Bay? Neen, indachtig de spreekkoren bij het voetbal zal de conclusie zijn 'helemaal niets in Zwolle'. Hopelijk herinneren de Blauwvingers zich de opstelling van de verschillende politici nog als zij in maart in het stemhokje staan.

Is er dan helemaal niets wat wij in positieve zin kunnen doen in deze netelige kwestie? Voor de korte termijn niet, vrees ik. Maar voor de lange termijn misschien wel. Als we de functie van Schiphol overeind willen houden – en wie wil dat niet? - en de rest van het land niet willen opzadelen met 'overloop' lawaai en ergernis, dan zou het oude plan van een geheel nieuwe luchthaven in de Noordzee uit de mottenballen kunnen worden gehaald. Na de Afsluitdijk en de Zeeuwse waterkeringen is het ook wel weer eens tijd voor een technisch hoogstandje. Het zal ongetwijfeld heel veel euro's kosten, maar het zal ons land ook heel veel opleveren. Ik denk daarbij niet alleen aan geld, maar ook aan internationaal aanzien, uitbreidingsmogelijkheden voor de overvolle (Noordelijke)Randstad en bovenal een verbeterd leefklimaat in het gehele land. Ook zouden met dit lange termijn perspectief mogelijk tijdelijke extra vliegbewegingen op Schiphol acceptabel zijn.

Als de Zwolse politiek zich hier nu eens hard voor zou gaan maken in de komende weken en maanden. De medestanders zullen talrijk zijn, immers alle landgenoten zullen er van kunnen profiteren. Het gezang op alle publieke tribunes zal dan kunnen veranderen. Niet langer 'helemaal niets', maar voor allemaal 'het is stil aan de overkant'. Als dat toch eens meer dan een droom zou kunnen zijn ……

Frits Smit

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox