Isala doet mee aan een onderzoek naar een griepvacin

Ieder jaar sterven alleen al in Europa 50.000 mensen aan de griep (influenza). In de winter van 2014 en 2015 stierven nog meer mensen omdat het griepvaccin niet matchte met het virus van dat moment. Isala doet mee aan een onderzoek naar een griepvaccin.

"Griep is een onderschat probleem", zegt professor dr. Eelko Hak. "Daarom doen wij vanuit de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar griepvaccins die een brede universele bescherming bieden. En dus niet ieder jaar opnieuw ontwikkeld hoeven worden." Eén van de onderzoeken loopt bij Isala.

Hak: "Ieder jaar roepen wij in Nederland 2,2 miljoen mensen op, zoals chronisch zieken en ouderen, voor een inenting. Dat kost jaarlijks 60 miljoen euro. Een universeel griepvaccin zou ons veel geld besparen. En onderschat niet het gevaar van een pandemie zoals een aantal jaar terug in Mexico. Binnen een mum van tijd waren in dat land 10.000 geïnfecteerden. Een vaccin moest nog ontwikkeld worden. Een nieuw ontwikkeld griepvaccin testen wij nu. En daarvoor hebben wij mensen nodig."
Isala zoekt gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 60 jaar die mee willen doen aan dit onderzoek. "Wie meedoet, krijgt een medische keuring en wordt goed begeleid", zegt Hak. "Ook willen wij weten hoe iedereen reageert op de injectie. Daarvoor moeten deelnemers een soort van dagboekje invullen. Kreeg je bijvoorbeeld hoofdpijn na de prik? Uiteindelijk moeten wij in het bloed kunnen zien of er immuniteit is tegen de griep."

www.vaccinatiestudieisala.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden