Logo peperbus.nl


Gert Peter de Gunst in het midden tussen John van 't Schip (links) en Dwight Lodeweges. (foto: Henry Dijkman)
Gert Peter de Gunst in het midden tussen John van 't Schip (links) en Dwight Lodeweges. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

De Gunst geniet van ontwikkeling


Met Gert Peter de Gunst heeft PEC Zwolle een ervaren clubman in de technische staf zitten. De huidige assistent-trainer heeft diverse functies bij de club bekleed, zo was hij voetballer, jeugdtrainer en oefenmeester van het beloftenteam. De laatste drie seizoenen is hij als assistent-trainer actief, waarbij hij geniet van de ontwikkeling van PEC Zwolle.

Als 'Team Van 't Schip' werden de nieuwe hoofdcoach John van 't Schip, zijn assistenten De Gunst en Dwight Lodeweges en keeperstrainer Jacques Storm afgelopen april gepresenteerd. Het is een samenwerking die tot nog toe op rolletjes verloopt. "We vullen elkaar heel goed aan en we hebben een goede klik. Dwight kende ik natuurlijk al wat langer, maar ook John is een heel relaxte jongen. Hij zorgt voor plezier en sfeer en ook dat is heel belangrijk. Hij is voornamelijk bezig met wat we zelf doen en houdt zich minder bezig met andere ploegen. Dat komt natuurlijk ook wel ergens vandaan, want hij is grootgebracht in de Ajax-cultuur en Johan Cruijff was zijn grote mentor. Die Amsterdamse zelfverzekerdheid tekent hem wel. 'Ga gewoon uit van jezelf man,' zegt hij vaak. Daarin heeft hij ook wel gelijk. Een voorbeeld? In de voorbereiding op de wedstrijd tegen FC Twente hebben we die ploeg samen in totaal vier keer zien spelen elke keer speelden ze anders. Wat heeft het dan voor zin om je daarmee bezig te houden?"

'Meer dan ooit' werken De Gunst en de zijnen dan ook dagelijks aan het verbeteren van hun eigen spel. "Een verschil met de periode onder Ron Jans is dat we nog veel meer met onze eigen tactiek bezig zijn. Ook Dwight speelt daar een heel belangrijke rol in. Hij is tactisch erg goed, daar kan ik veel van leren."
Hoe dicht hij er daadwerkelijk bij was weten wellicht alleen 'td' Gerard Nijkamp en voorzitter Adriaan Visser, maar feit is dat De Gunst afgelopen voorjaar ook zelf een gegadigde was om Ron Jans op te volgen. "We hebben daar twee goede gesprekken over gehad. Aanvankelijk vond ik het al heel mooi dat ik kandidaat was. Daar sprak veel vertrouwen uit." Dat er uiteindelijk voor Van 't Schip werd gekozen, daar stapte De Gunst snel overheen. Want aan de zijde van Van 't Schip geniet hij van de ontwikkeling van het team, maar ook van diverse spelers individueel. "Het is niet zo dat hij mij echt verrast, want we wisten dat hij het kon, maar als er één speler bovenuit steekt dan is het Ryan Thomas. Hij is sterk, fit en in zijn nieuwe positie echt de baas op het veld. We gaan er dankbaar gebruik van maken dat hij nog een jaartje hier speelt."

Tegenover die meevaller stond niettemin een flinke aderlating. Als voormalig hoofd-opleidingen én Zwollenaar in hart en nieren ging het plotselinge vertrek van groeibriljant Tijjani Reijnders De Gunst aan het hart. De zoon van oud-speler Martin Reijnders vertrok vlak voor het verstrijken van de transferdeadline naar AZ en wandelde gratis de deur uit. "Tijjani had een moeizaam jaar in 'onder 19' achter de rug, maar in de voorbereiding deed hij het hartstikke goed. Dat hadden we met z'n allen vooraf nooit bedacht. Hij paste zich schijnbaar moeiteloos aan het hogere niveau aan. De club is nu een goede speler én een Zwolse jongen kwijt en dat is gewoon doodzonde."

Als 'Zwolse jongen' is de Gunst zelf al sinds zijn tienerjaren verbonden met PEC. Hij speelde in de jeugd en enkele jaren voor het eerste elftal en keerde ruim tien jaar geleden na een carrière in het amateurvoetbal terug als jeugdtrainer. Toch ziet hij zichzelf niet als een uitgesproken cultuurbewaker. "Ik ken alle lijntjes binnen de club en ik weet hoe de hazen lopen, maar van een cultuurbewaker weet je zeker dat hij nooit meer weg gaat bij een club. Dat durf ik van mezelf niet te zeggen." Sterker nog, zijn contract loopt na dit seizoen af. "Ik heb wel de ambitie om ooit nog ergens hoofdtrainer te worden, maar dat is geen blinde ambitie. Ik stap niet zomaar bij elke Jupiler League-club binnen en aan de andere kant moet je je ook afvragen wie er op mij zit te wachten. Ik weet wat ik hier heb en daar ben ik heel tevreden mee. Ik ben met de club in gesprek over volgend jaar. We zullen zien wat daar uit gaat komen, maar de intenties zijn goed."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox