Logo peperbus.nl


Gijs Dragt (links) en Bob Biloows overhandigen hun boek aan voormalig  directeur Zwolse theaters, Margreet Wieringa.
Gijs Dragt (links) en Bob Biloows overhandigen hun boek aan voormalig directeur Zwolse theaters, Margreet Wieringa. (Foto: Anton Cramer)
Peperkorrels

Twee imposante fotoboeken

Zwolle - Ieder was zijn eigen weg gegaan, maar toen ze elkaar een paar jaar geleden weer echt ontmoetten was die vonk er nog steeds. De gedeelde hartstocht om mooie beelden te maken. Grafisch en met de gevoelige plaat. Gijs Dragt en Bob Billows kennen elkaar door en door. Vanaf de eerste dag dat zij begonnen aan de Academie voor de Beelden Kunsten. Dat was in 1979. Ze trokken met elkaar op. Gingen hun eigen weg, maar verloren elkaar nooit uit het oog. Sinds 2015 fotograferen zij weer samen. De passie van mannen, die voortdurend op zoek zijn naar dat ene detail dat zo bepalend is voor het geheel. Op pagina 6, hiernaast, is een impressie te zien.

Gedreven zijn ze op zoek naar het vertrouwelijkste moment. Om dat vast te leggen met de camera. Daar ligt de drijfveer van Gijs en Bob. Een seizoen lang fotografeerden zij achter de schermen van Hedon en de Zwolse Theaters de spanning van artiesten vlak voor hun optreden. Hun gemiddelde werktijd: tien minuten. Op zoek naar de gedaanteverwisseling van mens naar cabaretier, toneelspeler, kleinkunstenaar, muzikant of zanger.

Dat balanceren op het koord van wachten, verveling en oplopende spanning probeerden zij te vinden. Wat doet zo'n moment met iemand? Die vraag vast leggen met één simpele klik, lukt bijna niemand. Waarom hen wel? Omdat mensen hen boeien. Hun fascinatie van het oog voor de kwetsbaarheid van de mens is tegelijkertijd hun bezieling.

Wat gebeurt er aan de andere kant van mensen die we allemaal kennen van de voorstelling of optreden op het podium? Daar zit de interesse van Dragt en Billows. Die plek vinden zij nog veel meer de moeite waard. Hun typische zwart-wit-fotografie hebben zij gebundeld in twee lijvige boeken. 'Tien minuten' heet het fotoboek dat zij achter de schermen van de Zwolse Theaters maakten. 'Flies on the Wall' is het product van een jaar lang backstage in Hedon.

Directeur Anne Riemersma van de Zwolse poptempel twijfelde niet lang toen hij werd benaderd door Gijs en Bob. "Ook het deel van de popcultuur achter de schermen van Hedon wilden wij graag laten zien. Het heeft als resultaat onverwachte en niet geregisseerde foto's." Margreet Wieringa, voormalig directeur van de Zwolse theaters rept bij haar boek 'Tien minuten' over een tijdsdocument. "Dit boek brengt de momenten die je bij blijven tot leven. Het geeft een bijzonder openhartig inkijkje achter de schermen van onze theaters".

Naast hun fascinatie voor het wezenlijke van de mens is er voor beiden de drang om mooie, artistieke dingen te maken. Bob Billows verwoordt het kernachtig: "De voldoening die ik daar uit put is enorm". Vervolgens gebruikt hij nog een overtreffende trap wanneer hij opmerkt dat dit project zijn leven heeft verrijkt. "Door de intensiteit van deze vorm van fotografie is mijn kijk op dingen nog scherper geworden".

Gijs Dragt noemt hun project het verzamelen van beelden en dan die ene foto er uit halen die het hele verhaal vertelt. Ze noemen zich geen doorsnee fotograaf. Ze gingen niet te werk aan de hand van een strak uitgedacht plan. Hun gevoel was hun gids achter de gordijnen van het theater. En de intuïtie van de ander.

Dragt en Billows wandelen niet op de wegen waar anderen al zijn geweest. Dat hebben ze nooit gedaan. Ze voelen zich als in een jongensboek. Waar de wereld open ligt en alles mogelijk is. Feitelijk zijn het nog steeds twee eigenzinnige jongens, die zonder angst op ontdekkingsreis zijn. Waar ze komen? Geen idee. Ze nemen de tijd om er te komen. Kijken ze naar hun doelwit, de juiste plek, het uiteindelijke moment. Twee paar priemende ogen die alles in de gaten houden. Met een verwijzing naar de titel van het boek over Hedon: "Als vliegen op een muur". Geen tweehonderd procent, maar door hun bezetenheid als het ware een veelvoud aan inzet voor dat ene beeld, die de lezer het complete verhaal vertelt.

'Tien minuten' en 'Flies on the wall' zijn uitgegeven door D33publicaties. De boeken zijn te bestellen via de webshop www.d33publicaties.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox