'Kunst gaat voorbij aan woorden'


Annet van der Kamp en Gertia Sikking in het atelier van Van der kamp aan de Bergkloosterweg. Beide doen zaterdag 16 en zondag 17 september mee aan de open atelierdagen van de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars BZK. (foto: Frans Paalman)
Annet van der Kamp en Gertia Sikking in het atelier van Van der kamp aan de Bergkloosterweg. Beide doen zaterdag 16 en zondag 17 september mee aan de open atelierdagen van de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars BZK. (foto: Frans Paalman)

'Kunst gaat voorbij aan woorden'

Zwolle - Precies dertig jaar bestaat de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars BZK. En dat moet gevierd worden. Met een tentoonstelling die tot 17 september loopt in de Grote Kerk. De aangesloten kunstenaars tonen elk twee werken. Wil je meer zien dan is er op zaterdag 16 en zondag 17 september Open Ateliers Zwolle. De kunstenaars van de BZK heten Zwollenaren dan van harte welkom in hun ateliers om meer te komen bekijken.

(door Alie de Vries(

In de oude school aan de Bergkloosterweg, waar verschillende kunstenaars hun atelier hebben ontmoeten we twee leden van de BZK. Het zijn Gertia Sikking en Annet van der Kamp.

Van der Kamp is tevens voorzitter en heeft twee ateliers aan de Bergkloosterweg. Ze heeft veel meegemaakt tijdens de dertigjarige geschiedenis van de BZK. "Ik heb veel zien verdwijnen de afgelopen jaren. Er is veel minder geld beschikbaar voor kunst. Minder podia ook om het werk te tonen.

"Ook al zijn we allemaal professionals, het merendeel heeft er nu een baan bij", vertelt Annet. Zelf geeft ze 's ochtends lessen creatieve vorming op basisscholen. 's Middags is ze in haar atelier te vinden waar zowel schilderkunst als keramiek wordt gemaakt.

Gertia Sikking werkt in de psychiatrie. "Een heel andere baan maar een fijne combinatie voor mij. Ik laat me in mijn werk inspireren door wat er al is en daar maak ik iets nieuws van. Ik heb een creativiteit in me die er echt uit moet. Zo was ik op vakantie in Frankrijk. Ik zag een geel veld waar ik helemaal in op ging. Dat veld is te zien op mijn werk wat in de Grote Kerk hangt. Als iemand die er naar kijkt dat ook zo voelt is dat geweldig. Beeldende kunst gaat voorbij aan woorden."

Annet herkent dit. "Toen ik als tiener voor het eerst een werk zag van Karel Appel was er een stuk herkenning. Dit is de taal die ik ken", vertelt Annet.

"Het leuke van de Open Ateliers is dat je de kunstenaar op zijn of haar eigen werkplek kunt leren kennen. Je ziet een breder spectrum van het werk en kunt in gesprek gaan met de kunstenaar. Je zou bijvoorbeeld eerst naar de Grote Kerk kunnen gaan om te kijken welke kunstenaar je aanspreekt en daar dan het atelier van bezoeken". adviseert Annet.

Zich verenigen in de BZK is voor de Zwolse kunstenaar een manier om informatie te delen. Zo is er een gezamenlijke website, maakt men gebruik van elkaars netwerk. De BZK is ook aanspreekpunt voor bijvoorbeeld de gemeente. En nu is er dus de gezamenlijke jubileumtentoonstelling.

www.bzkzwolle.nl

Meer berichten