Logo peperbus.nl


Younes Namli in actie tegen FC Twente. (foto: Henry Dijkman)
Younes Namli in actie tegen FC Twente. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Econoom Namli zoekt rendement

Talentvol én ervaren, zo omschreef technisch directeur Gerard Nijkamp Younes Namli toen zijn komst naar PEC Zwolle in juni wereldkundig werd gemaakt. De kwalificatie 'intelligent' had hij daar gerust aan toe mogen voegen. "Maar mijn studie staat nu even op pauze", aldus de voetballende econoom.

"Genieten." Younes Namli heeft weinig woorden nodig om zijn eerste maanden in Zwolle te omschrijven. Ontspannen en in vrijwel accentloos Nederlands doet hij zijn verhaal. De 23-jarige technicus blijkt bepaald geen uitzondering op de regel dat voetballende Denen binnen de kortste keren Nederlands praten. "Dat is bij mij ook vrij makkelijk gegaan. Na een half jaar kon ik het meeste al wel verstaan en ook wel redelijk Nederlands praten."

Door Erwin Dijk 

Uitdaging

De Deense dribbelaar kwam afgelopen zomer over van SC Heerenveen, waar zijn nog jonge carrière toch een beetje op een dood spoor was beland. Na zijn komst naar Nederland in januari 2015 was het eerste half jaar nog aardig, het tweede seizoen was hij voornamelijk geblesseerd en ook de afgelopen jaargang speelde hij vaker niet dan wel. De club besloot zijn aflopende contract niet te verlengen, maar ook Namli zelf liep niet warm voor een langer verblijf in Friesland. "Ik heb bij Heerenveen best een moeilijke periode gehad, maar ik ben er wel sterker uit gekomen. Ik was twintig jaar toen ik naar Nederland kwam. In Denemarken woonde ik nog bij mijn ouders en hier was ik ineens helemaal alleen, zonder familie en vrienden. Het was spannend, een grote uitdaging, maar het is altijd mijn droom geweest om in het buitenland te voetballen. Ik klaag dus zeker niet." Al te veel terugkijken op zijn Friese periode wil Namli niet, liever kijkt hij naar de toekomst. "Ik heb altijd hard gewerkt en mijn best gedaan op training, maar nu wilde ik graag iets nieuws proberen. Het kwam dus van beide kanten."

Gevoel

Onder meer PEC Zwolle, dat met assistent-trainer Dwight Lodeweges een oude bekende in huis had, toonde interesse. De twee werkten samen in Heerenveen, wat PEC een streepje voor gaf op andere belangstellenden. "Uiteindelijk had ik bij PEC het beste gevoel."

Dat bleek terecht. De Deen voelde zich meteen thuis in Zwolle, waar hij in tegenstelling tot Heerenveen, aanvallend zijn ei kwijt kan. Namli speelde de eerste wedstrijden van het seizoen als rechtsbuiten en toonde zich al regelmatig gevaarlijk, maar niettemin haalde PEC Zwolle met Terell Ondaan kort voor het sluiten van de transfermarkt een nieuwe buitenspeler in huis. Namli haalt er zijn schouders over op. "Concurrentie hoort er bij in het voetbal en dat is alleen maar goed. Je wordt er beter van. Ik kan zelf ook op meerdere posities uit de voeten. In de jeugd heb ik bijvoorbeeld vaak 'op tien' gespeeld. We zien wel wat er de komende weken gaat gebeuren."

Namli groeide op in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar hij op dertienjarige leeftijd werd gescout door topclub Brøndby IF. Een succes werd het niet. "Ze waren daar heel veel bezig met regels, tactiek en posities. Ik wilde het op die leeftijd gewoon leuk hebben en lekker voetballen. Na anderhalf jaar ben ik daarom terug gegaan naar mijn oude club Skovlunde. We hadden daar een heel goede lichting en wonnen voor de beker nog een keer van Brøndby. Dat was natuurlijk wel leuk."

Zijn voetbalcapaciteiten stonden niet ter discussie en korte tijd later stond met Akademisk BK opnieuw een profclub op de stoep bij huize Namli. De meest talentvolle telg uit de familie hapte opnieuw toe en op zijn zeventiende debuteerde hij in het eerste elftal. "Ik heb daar een heel mooie tijd gehad."

Restaurant

De Deen zegt gedurende zijn tienerjaren 'alleen maar met voetbal' bezig te zijn geweest, maar helemaal waar is dat niet. In zijn thuisstad Kopenhagen rondde hij zijn gymnasiumopleiding af, waarna hij aan de universiteit een studie economie begon. Namli specialiseerde zich in marketing, maar na drie jaar studeren stond plotseling SC Heerenveen op de stoep. "Die studie staat nu dus op pauze, maar ik hoop het in de toekomst wel weer te kunnen oppakken. Ik vind het interessant om te ontdekken hoe bedrijven werken en het is misschien ook handig wanneer ik ooit iets voor mezelf wil beginnen. Waar ik dan aan zit te denken? Misschien een leuk restaurant." Tips voor Joost Broerse heeft de econoom-in-spé niet meteen voorhanden, maar een bakje koffie met de commercieel directeur slaat hij niet af. "Misschien kan ik nog wat van hem leren."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox