Logo peperbus.nl


Column

Vakmanschap

In de diverse media zie je steeds vaker berichten over grote tekorten aan personeel in de nabije toekomst. Toevallig of niet, maar de afgelopen maand sprak ik een behoorlijk aantal vaklui die allemaal hetzelfde te melden hadden. Namelijk, dat er bijna geen jongere meer te vinden is die ervoor te porren is een vak te leren. Onder een vak heb ik het in dit geval over beroepen als monteur, elektricien, loodgieter, ed. Deze branches zijn echter niet de enige waarvoor tekorten dreigen. Ook in het onderwijs, in de zorg en banen als chauffeur is er een schrijnend tekort aan goed opgeleide mensen.
De vaklieden die ik sprak komen in hun dagelijks werk de volgende dingen tegen. "Als we al eens een leerling mee op pad nemen, dan staren die liever naar hun telefoonschermpje, dan het echte werk aan te pakken." Of: "Ze geven al als leerling aan liever door te gaan studeren voor een baan op het kantoor dan dat ze de handjes echt vuil willen maken." En: "Vroeger liepen we als leerling met de zware tegels/zakken cement/kabels te sjouwen. Nu doen we dat nog steeds, maar nu uit personeelsgebrek."


We weten het allemaal wel, dat we zonder deze beroepen de maatschappij eigenlijk niet draaiende kunnen houden. Toch worden deze banen niet 'sexy' gemaakt: beroerde betaling, weinig mogelijkheden om als oudere-jongere uiteindelijk toch iets minder fysiek aan de slag te gaan, lang doorwerken tot het pensioen terwijl je rug of knieën niet meer doen wat jij wilt.
Wat ik vaak proef uit de verhalen is dat mensen op verschillende leeftijden andere werkzaamheden zouden willen verrichten dan die ze daadwerkelijk uitvoeren. Dan zouden carrièrepaden voor dit soort beroepen eigenlijk heel anders ingericht moeten worden. Bijvoorbeeld op latere leeftijd meer coachend en begeleidend bezig kunnen zijn om je vakmanschap over te brengen. Of juist als jongere werknemer meer input kunnen leveren over nieuwe technische snufjes en moderne technieken. Dan wordt het ook meteen een stuk aantrekkelijker om ongeacht je leeftijd toch in te stappen in een branche of beroep en kunnen tekorten misschien makkelijker opgelost worden.

Carine Vos (Studiekeuze en Loopbaanprofessional)

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox