Logo peperbus.nl


Langhuis-voorzitter Paul van der Ham (links) en Wim Coster, samensteller van de expositie, voor de galerie aan de Goudsteeg. Coster koppelde twaalf historische Zwollenaren aan evenzoveel kunstenaars. (foto: Frans Paalman)
Langhuis-voorzitter Paul van der Ham (links) en Wim Coster, samensteller van de expositie, voor de galerie aan de Goudsteeg. Coster koppelde twaalf historische Zwollenaren aan evenzoveel kunstenaars. (foto: Frans Paalman)

Van roofridder tot Cuby-drummer in Het Langhuis

Zondag 3 september om 16.00 uur wordt er een bijzondere tentoonstelling geopend in Het Langhuis en de omliggende gebouwen door Cuby +Blizzards drummer Hans La Faille. De jonge band Hello Cinema van Annelotte Coster speelt een nummer van Cuby + Blizzards.

(door Alie de Vries)

Gastcurator Wim Coster heeft twaalf Zwollenaren bijeengebracht die in de afgelopen zeven eeuwen de Zwolse geschiedenis kleur hebben gegeven. La Faille is er één van. Het Langhuis vroeg jonge getalenteerde kunstenaars bij elke persoon een kunstwerk te maken. Bovendien is er op Monumentendag een bijzondere route langs onbekende plekken in en rond Het Langhuis.

"We hebben bewust niet alleen de allerbekendste Zwollenaren gekozen. Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen", zegt Coster. "Het thema van de Monumenten dag is Boeren, Burgers en Buitenlui. Het was een mooie aanleiding er deze tentoonstelling bij te maken." Wat te denken van het mysterie van het graf van Lepejou met Arabisch opschrift in Haerst. Roofridder van Voorst die zijn kasteel verloor. Het doelpuntenkanon van het Nederlands elftal Beb Bakhuys.

De enige nog levende geportretteerde is Hans La Faille, drummer van onder andere de legendarische Cuby + Blizzards. "Van hem is het orginele drumstel te zien waarmee hij speelde bij de Cuby + Blizzards. Kunstenares Nina Schouten heeft er een installatie omheen gemaakt. Het geheel is te zien is op het podium van Theater Goudsteeg. Dat ziet er spectaculair uit", vertelt Langhuis voorzitter Paul van der Ham enthousiast. De Joodse verzetsstrijder Barend Davidson zit ook in de tentoonstelling. Hij is één van de ruim 500 Zwolse joden die in de Tweede Wereldoorlog is vermoord. Zijn familielid Hans schreef een boek over het bijzondere verhaal van zijn vader en geeft op 17 september in Het Langhuis een lezing.

De ondertitel van de tentoonstelling is Twaalf Zwollenaren in beelden, geuren en kleuren. "Caro Verbeek doet mee aan de tentoonstelling. Zij gaat promoveren op historische geuren. Op basis van haar historisch onderzoek creëert ze geuren die bij de tentoonstelling passen. Zo kom je er achter hoe het rook in het atelier van Gerard ter Borch en ruik je het interlandzweet in de kleedkamer waar Beb Bakhuys verbleef" aldus Wim Coster.

"We zijn bijzonder trots op deze mooie tentoonstelling en zijn daarom zeven dagen per week open. Mede dankzij de extra inzet van onze vrijwilligers. Verder heeft Wim Coster een prachtig tentoonstellingsboekje over de 12 Zwollenaren en kunstenaars gemaakt." aldus Van der Ham. De tentoonstelling is na 3 september drie weken te zien.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox