Logo peperbus.nl


Twee zonen en de weduwe van Leo Major waren op 14 april 2009 bij de onthulling van de straatnaamborden van de Leo Majorlaan. (foto: archief Frans Paalman)
Twee zonen en de weduwe van Leo Major waren op 14 april 2009 bij de onthulling van de straatnaamborden van de Leo Majorlaan. (foto: archief Frans Paalman)

Opnames documentaire Leo Major in Zwolle

Een Frans-Canadese filmploeg werkt momenteel aan een documentaire over Leo Major, de Frans-Canadese eerste bevrijder van Zwolle. De producenten willen graag dat ook in Canada het bijzondere verhaal van Leo Major meer aandacht krijgt. 

 Na zijn overlijden in 2008 onthulde weduwe Pauline Major op 14 april 2009 tijdens  de  Bevrijdingsdag van Zwolle het straatnaambord Leo Majorlaan. 

De gemeente Zwolle, maar ook het Historisch Centrum Overijssel, basisschool de Octopus en mensen die in het verleden optraden als gastgezin bij de bezoeken van Leo Major en zijn familie werken mee aan de documentaire. De opnamen gaan op maandag 4 september van start.

Het verhaal van de bevrijding van Zwolle door Leo Major in de nacht van 13 op 14 april 1945  is een bijzondere. De toen 24-jarige Major was scherpschutter bij het Canadese, Franstalige Chauduère Regiment. Bij Wijhe werd de Canadezen verteld dat Zwolle vol Duitsers zat. Dat betekende dat de stad gebombardeerd moest worden. Maar voor het zover was wilden de Canadese commandanten zeker we¬ten hoe het met die tegenstand in Zwolle was gesteld. Twee verkenners werden er op uitge¬stuurd: Leo Major en Willy Arsenault.

Via de Heinoseweg gingen de verkenners op pad. Major en Arsenault raakten bij spoorwegovergang Zalné in een vuurgevecht met Duitsers. Arsenault werd dodelijk getroffen en overleed vrijwel onmiddellijk, Major vervolgde zijn weg en kwam 's avonds laat aan in de binnenstad. Bij de Sassenpoort trof hij opnieuw een groep Duitsers, maar met zijn stengun en handgranaten maakte hij zoveel la¬waai dat zij dachten met een grote groep Canadezen te maken te hebben. De Duitsers sloegen op de vlucht. Een dag later, op 14 april trokken de Canadezen, via de Wipstrikkerallee Zwolle binnen. De stad was zonder bombardement bevrijd.

Leo Major werd pas in 1970 opgespoord, maar groeide daarna uit tot symbool van de Zwolse bevrijding. In 1995 kreeg hij de erepenning van de stad, bij de zestigjarige herdenking van de bevrijding in 2005 werd hij benoemd tot ereburger. Hij bezocht Zwolle vele malen met zijn vrouw Pauline.

In 2008 overleed Leo major. Burgemeester Henk Jan Meijer woonde de uitvaartplechtigheid in Canada bij.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox