Peperkorrels

Alex Smit bouwt met de Bromtaxi zijn droom stukje bij beetje uit

Een paar jaar geleden kwam een eind aan zijn werk als technisch tekenaar. Alex Smit kwam werkloos thuis te zitten, maar vlak voor hij in de 'bijstand' zou komen, verwezenlijkte hij zijn droom. Op oudjaarsdag las hij in de krant een verhaal over een bromtaxi in Rotterdam.

(Door Anton Cramer)

Daar kreeg hij een speciaal gevoel bij en legde zijn plannen voor aan goede kennissen tijdens een nieuwjaarsreceptie. Het idee voor de bromtaxi Zwolle was geboren, werd uitgewerkt en op 1 april 2015 reed hij in een wit, elektrisch aangedreven karretje rond. De droom van Alex Smit is het levend bewijs van zijn doorzettingsvermogen.

Hij wil niet afhankelijk zijn van de bijstand. Op zijn 54ste jaar wil hij werken. Zijn eigen broek op kunnen houden. Daarom werkte hij het eindejaarsidee uit, zette zijn spaarpot op de kop en kocht de geluidsarme en comfortabele witte bus. Een opvallende verschijning in de de stad. Hij deed  onderzoek en kreeg hier en daar wat ondersteuning.

Taxi's genoeg in Zwolle, maar Alex Smit onderscheidt zich met zijn sociaal bewogen bedrijf. Nu zijn veel taxibedrijven vast sociaal begaan, maar Bromtaxi Zwolle richt zich in hoofdzaak op mensen met een beperking en op senioren. Die hebben voorrang als zij contact opnemen met hem. Oorspronkelijk komt deze bewoner van Assendorp uit Raalte. In de grote stad miste hij het 'noaberschap' dat hij in zijn vorige woonplaats wel aantrof. Met zijn diensten wil hij zo weer wat van deze vorm van medemenselijkheid terug brengen.  Zo doet hij met een paar vaste klanten iedere week de boodschappen. "Op vaste tijden, want daar hechten die mensen aan".

"Niet alleen in Zwolle hoor, maar in veel grote steden worden buslijnen geschrapt en brievenbussen gesloten. Dat maakt de stad er nietpersoonlijker op. Met de mensen waarmee ik de boodschappen doe, bouw ik een band op." Al rijdende met zijn bromtaxi in de eerste maanden tekenden dit soort ontwikkelingen zich af. Via een contactpersoon van de gemeente kwam Alex op het idee om ritten te maken voor bewoners van zorginstellingen naar bijvoorbeeld dagopvang. Ook dat leverde hem  klandizie op.

Brommertaxi Zwolle wil niet per sé een goedkope taxi zijn. Hij wil aanvullend zijn op de Wet maatschappelijke ondersteuning. Smit wil ouderen laten deelnemen aan activiteiten in de stad. "In de krant lezen ze over de nieuwbouw van de Primark. Maar ze komen er nooit. Ik rij ze er langs en vertel er een verhaal bij. Het doet mij goed als ik senioren zie wegkomen achter hun geraniums."

Alex is er van overtuigd dat zijn boodschap moet landen bij de familie van de ouderen. "Zij moeten hun ouders wijzen op het bestaan van de bromtaxi. Ik ben niet duur en haal en breng ze op de afgesproken tijd". Hij verhaalt van een man van negentig jaar die hij iedere week twee keer naar zijn vrouw in een verzorgingshuis rijdt. "De dankbaarheid die ik dan iedere keer weer bij hem zie, ontroert me".

Reclame op zijn taxi is nog een wens van Alex Smit die vervuld moet worden. Sommige bedrijven aarzelen. Ook voor hen zijn het moeilijke tijden. Maar het karretje van Alex komt overal in de stad, is een opvallende verschijning en doet samen met zijn bestuurder heel goed werk.

Ooit sprak de chansonnier Jacques Brel: "Je hebt in het leven maar één talent nodig: het talent om je droom te vinden". Alex Smit heeft dat talent en bouwt zijn droom iedere dag stukje bij beetje uit.

Voor meer informatie: www.bromtaxi.nl

Joop de Haan
Meer berichten