Logo peperbus.nl


(foto: Marieke van den Berg)
(foto: Marieke van den Berg)
Column

Groenstrook - Doe maar groen

Een natuurlijke groene omgeving doet wonderen voor het welzijn van mensen. Een groene omgeving vermindert namelijk stress. De reden waarom een natuurlijke omgeving zo'n positief effect op ons heeft is, dat we even afstand kunnen nemen van onze dagelijkse zorgen en daardoor tot rust kunnen komen. Door samen bezig te zijn 'in het groen' wordt het onderlinge sociale contact tussen de deelnemers verbeterd. Het zorgt voor zingeving en men leert van elkaar. Een groene omgeving nodigt uit tot bewegen en dat is belangrijk voor een gezond leven.
Een natuurlijke omgeving om te spelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze zijn vaker lichamelijk actief, wat weer goed is voor hun motoriek en behendigheid. Buiten wordt kinderspel creatiever en leren ze beter redeneren en observeren.
Je hoeft niet eens midden in het groen te staan om de positieve effecten hiervan te ervaren. Het kijken naar groen en het luisteren naar natuurgeluiden werkt al stressverlagend. In een ziekenhuis met uitzicht op groen herstellen patiënten sneller. In een groene woonwijk gaan bewoners minder vaak naar de dokter, ze hebben minder last van angststoornissen en depressies. Wetenschappelijk onderzoek toont dit aan. In een groene stadsomgeving is minder vandalisme.
In onze huizen en kantoren kan de lucht soms viezer zijn dan buiten. Kleding, meubels, vloerbedekking, verf of printers kunnen chemische stoffen afgeven die niet best zijn voor onze gezondheid. Sommige kamerplanten zoals varens en palmen werken als kleine chemische fabriekjes en kunnen deze verontreinigende stoffen opnemen. Dus kom in actie! Voor je eigen welzijn en dat van anderen. Ga lopen, joggen of je hond uitlaten in het bos. Zoek het groen op! Ga tuinieren, maak een geveltuin of haal de tegels weer uit je tuin. Deel stekken en zaden, doe aan 'guerilla gardening' (planten op onverwachtse plekken). Zet je balkon vol potten met planten. Observeer de natuur bewuster en verwonder je over de schoonheid daarvan. Geen buitenruimte om groen te maken? Geen nood. Adopteer een plant uit het Plantenasiel Zwolle.
Meer lezen? Lees dan eens: 'Het laatste kind in het bos' van Richard Louv.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle, info@milieuraadzwolle.nl)

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox