Logo peperbus.nl


Ryan Thomas op volle snelheid in de wedstrijd tegen Sparta. (foto: Henry Dijkman)
Ryan Thomas op volle snelheid in de wedstrijd tegen Sparta. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Spelverdeler Ryan Thomas passt en vliegt

Aan de vooravond van een nieuwe wereldreis beleeft Ryan Thomas (22) met PEC Zwolle een prima seizoensstart. Het gelijkspel (1-1) tegen Sparta van afgelopen zondag mocht dan ietwat tegenvallen, op zijn nieuwe positie liet Thomas zich nadrukkelijk gelden. "We moeten zorgen dat we constant blijven", aldus de Nieuw-Zeelander.

(door Erwin Dijk)

Het Eredivisieseizoen is pas twee wedstrijden onderweg, maar de conclusie dat technisch directeur Gerard Nijkamp deze zomer zijn belangrijkste slag sloeg met het binnenboord houden van Thomas, lijkt nu al gerechtvaardigd. De tengere Nieuw-Zeelander dartelt over het veld, wint duels en strooit met zuivere passes. Waar hij bij PEC begon als linksbuiten, is Thomas nu meer dan ooit de spelverdeler die vanuit het middenveld de Zwolse aanvallen vorm moet geven. "Ik voel me goed in deze nieuwe rol. Heel veel ballen gaan via mij en dat is wat ik mooi vind. Ik heb hier met de trainer over gepraat en tot nu toe gaat het goed."

Zijn nieuwe positie maakte de keuze om te blijven een stuk eenvoudiger. Om te voorkomen dat Thomas volgende zomer gratis de deur uitloopt, bood PEC hem een nieuw contract aan dat in de zomer van 2019 afloopt. Het alternatief was om nu al te vertrekken. "Er was interesse. Mijn zaakwaarnemer en ik hebben met andere clubs gesproken, maar we waren het erover eens dat dit de beste oplossing voor mij is. Uiteindelijk was het geen moeilijke beslissing."

Die interesse van andere clubs zal zeker niet zijn afgenomen na zijn optreden tijdens de Confederations Cup in juni. Met Nieuw-Zeeland verloor Thomas weliswaar van thuisland Rusland (2-0), Mexico (2-1) en Portugal (4-0), maar de commentaren op zijn spel waren ronduit lovend. Zo meende bijvoorbeeld NOS-analist Pierre van Hooijdonk dat Thomas 'alles in huis heeft om de volgende stap te kunnen maken'. "De resultaten van ons team waren natuurlijk niet goed, maar voor mij persoonlijk was het mooi om me te kunnen meten met spelers van Champions League-niveau. Dat is het niveau waar ik na PEC Zwolle, waarschijnlijk met een tussenstap, uiteindelijk naar toe wil. Ik ben blij dat ik tussen die spelers op de been ben gebleven."

Salomonseilanden

Ondanks de twijfels over Rusland als ideale gastheer voor het WK komende zomer, genoot Thomas van het opwarmertje. "De omstandigheden waren beter dan ik had verwacht. De stadions waren erg mooi en er was veel publiek." Hoewel de weg letterlijk en figuurlijk nog lang is, hoopt Thomas dan ook op een hernieuwd bezoek aan bijvoorbeeld Sint Petersburg en Sotsji. Met Nieuw-Zeeland kan hij zich nog altijd kwalificeren voor het wereldkampioenschap. De winnaar van de Oceanische poule speelt in november tegen de nummer vijf van de kwalificatie in Zuid-Amerika. Een ticket voor die play-off staat op het spel in het tweeluik dat Nieuw-Zeeland op 1 en 5 september uitvecht met de Salomonseilanden. "Normaal gesproken zouden we beide wedstrijden moeten winnen. Ik denk dat je het niveau ongeveer kunt vergelijken met PEC Zwolle dat tegen een topamateurploeg speelt, maar wedstrijden tegen de 'eilandploegen' zijn altijd lastig. Het is er heet, de velden zijn slecht en de scheidsrechters zijn vaak ook niet geweldig. Maar uiteindelijk maakt dat allemaal niet uit, we moeten er gewoon voor zorgen dat we de klus klaren."

Thomas vertrekt zo snel mogelijk na de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen FC Twente, voor het eerste deel van zijn zoveelste wereldreis. De tocht naar de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington neemt ongeveer een etmaal in beslag. "Natuurlijk is het niet erg handig om tijdens het seizoen zo'n lange reis te maken, maar ik speel heel graag voor het nationale team. Ik twijfel er dus absoluut niet over om te gaan. Wat betreft reizen ben ik inmiddels wel wat gewend."

Waar hij afgelopen voorjaar tijdens de terugreis flinke vertraging opliep door dichte mist op de luchthaven van Wellington, hoopt Thomas deze keer op tijd terug te zijn voor de hervatting van de Eredivisie. Op zaterdag 9 september speelt PEC tegen Ajax. "Mijn doel is om dit jaar met PEC Zwolle de play-offs voor Europees voetbal te bereiken. We hebben een goed team. We moeten ervoor zorgen dat we constant blijven en niet in een slechte fase terechtkomen. Op die manier kunnen we ver komen. Zelf hoop ik me te ontwikkelen in mijn nieuwe rol."

En die langverwachte transfer? Gaat die er volgende zomer dan eindelijk komen? "Ik weet dat daar al heel lang over gesproken wordt, maar ik forceer niets. We zien wel wat er gaat gebeuren."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox