Logo peperbus.nl


Erik Bakker in de met 4-2 gewonnen seizoensopener tegen Roda JC. (foto: Henry Dijkman)
Erik Bakker in de met 4-2 gewonnen seizoensopener tegen Roda JC. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Ervaren kind van de club weer thuis

Op een paar dagen na exact tien jaar na zijn debuut, maakte Erik Bakker zondag zijn rentree bij PEC Zwolle. Het jochie van toen werd de afgelopen jaren bij Cambuur Leeuwarden een volwassen voetballer. Terug bij PEC hoopt hij zijn ontwikkeling voort te zetten. "Als het nodig is laat ik mijn mening horen."

(door Erwin Dijk)

Zes jaar was Bakker weg uit Zwolle, maar hij had nog geen zes weken nodig om weer vertrouwd te raken in de Overijsselse hoofdstad. "Het is ook weer niet zo dat het lijkt alsof ik nooit ben weggeweest, maar het went snel. Op kantoor en bij de medische staf kwam ik veel bekende gezichten tegen. Aan de andere kant is de club in die zes jaar natuurlijk wel flink gegroeid. Het stadion is groter, de organisatie is gegroeid en professioneler geworden en de aandacht voor PEC in de media is ook behoorlijk toegenomen."

Samen met de eveneens teruggehaalde keeper Diederik Boer behoorde Bakker afgelopen voorjaar tot de eerste versterkingen voor dit seizoen. In de zoektocht naar een opvolger voor de naar FC Twente vertrokken Danny Holla kwamen Gerard Nijkamp en de zijnen al snel uit bij de aanvoerder van Cambuur Leeuwarden. Een oude bekende met blauwwit bloed in de aderen, die het clubgevoel binnen de selectie een impuls kon geven. "Ik heb goede gesprekken gehad en ik hoefde er niet zo lang over na te denken. Dit is voor mij een mooie stap. Natuurlijk is mij geen basisplaats gegarandeerd, maar ik kreeg wel het perspectief dat die kans heel reëel was. Ik ben er in de voorbereiding vol voor gegaan en tot nu toe gaat het heel goed."

Bakker is een kind van de club. Overgekomen van WIJC – de jeugd van de Wacker-IJhorst Combinatie uit IJhorst en De Wijk – wandelde Bakker als elfjarig jochie de poort van het toenmalige Oosterenkstadion binnen. Hij doorliep alle jeugdselecties en debuteerde al op zeventienjarige leeftijd onder trainer Jan Everse in het eerste elftal. Op het oog is het een klassiek jongensboekverhaal, toch plaatst Bakker een opmerkelijke kanttekening bij zijn eerste jaren als prof. "Het was natuurlijk prachtig om zo vroeg al mijn debuut te maken in het eerste elftal, maar misschien was ik in die periode te bescheiden. Als zeventienjarige moet het eigenlijk zo zijn dat je niet zoveel fout kunt doen. Je moet vrijuit spelen en onbevangen zijn, maar dat lukte me niet goed. Dat is misschien ook wel van invloed geweest op mijn prestaties."

Niettemin speelde Bakker vrijwel wekelijks en kwam hij drie seizoenen op rij tot minimaal 32 wedstrijden. Gedurende zijn vierde seizoen kwam hij echter minder vaak in actie en kreeg de middenvelder te horen dat hij mocht vertrekken. Zijn afscheid kende echter niet alleen daarom een bittere nasmaak. Bij menig PEC-support zal de herinnering aan het gemiste kampioenschap in het voorjaar van 2011 nog vers in het geheugen liggen. De blauwwitten stonden een straatlengte voor, maar verspeelden de titel desondanks aan RKC. "Dat was uiteindelijk een vervelend jaar, ook omdat ik zelf minder speelde. Natuurlijk baalde ik van die gemiste titel, maar het is niet zo dat ik daar heel lang last van heb gehad. Later zijn we met Cambuur kampioen geworden, dus ik weet inmiddels hoe het voelt."

Bij Cambuur Leeuwarden was Bakker een vaste basisklant en speelde hij tussen het kampioenschap in de Jupiler League in 2013 en de degradatie in 2016 al 80 wedstrijden in de Eredivisie. Waar Bakker naar eigen zeggen in zijn tienerjaren nog te bescheiden was, nam hij afgelopen seizoen in de Friese hoofdstad zelfs de aanvoerdersband over. Het zegt genoeg over de groei die de middenvelder doormaakte. "Ik heb me bij Cambuur ontwikkeld als voetballer, maar ook als persoon. Dat heeft te maken met mijn leeftijd, maar ook met het aantal wedstrijden dat ik inmiddels gespeeld heb." Op 27-jarige leeftijd staat zijn teller op 326 wedstrijden in het betaalde voetbal en Bakker is niet van plan om die ervaring onder stoelen of banken te steken. "Als het nodig is laat ik mijn mening horen en dat zal ik ook hier blijven doen."

Met Cambuur Leeuwarden stond Bakker afgelopen seizoen op het randje van een historische prestatie. In de halve finale van het bekertoernooi zette AZ de Friezen echter via penalty's de voet dwars op weg naar De Kuip. "Natuurlijk was dat een flinke teleurstelling, want we waren zó dichtbij. Als niet-topclub is het bekertoernooi een goed podium om mooie dingen te doen, dat heeft Zwolle al een paar keer laten zien. Goed presteren in de competitie is het belangrijkste doel, maar ver komen in de beker ook heel mooi zijn."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox