Logo peperbus.nl


Bram van Polen tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Ik denk dat handhaving het eerste doel moet zijn. Daar moeten we gelijk mee aan de slag." (Foto: Henry Dijkman)
Bram van Polen tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Ik denk dat handhaving het eerste doel moet zijn. Daar moeten we gelijk mee aan de slag." (Foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Bram van Polen richt de blik vooruit

De oefenpotjes in de provincie zitten erop. Na een vrijwel vlekkeloze voorbereiding gaat het zondag tegen Roda JC voor PEC Zwolle weer 'om het eggie'. Met een nieuwe trainer, een andere speelstijl, een nieuw veld, maar ook verbeterde discipline, betekent het voor de ploeg van Bram van Polen in meerdere opzichten een frisse start. "Ik ben blij dat het bijna weer begint", aldus de verdediger.

(Door Erwin Dijk)

Met onder meer Diederik Boer, Erik Bakker, Younes Namli, Dico Koppers en Piotr Parzyszek toont een blik over het trainingsveld heel wat nieuwe gezichten. Niettemin staat de meest opvallende verschijning langs de lijn. Luid coachend laat trainer John van 't Schip zich gelden. Dat tot tevredenheid van de aanvoerder. "Ron Jans heeft het hier natuurlijk fantastisch gedaan, maar het was ook wel een mooi moment voor iets anders. Gert Peter de Gunst was er al, maar met Van 't Schip en ook Dwight Lodeweges erbij is de staf behoorlijk vernieuwd. Dat brengt een bepaalde frisheid. We zijn bijvoorbeeld bezig met een nieuw systeem. Wat er veranderd is? Ik denk niet dat de trainer er blij mee is als ik dat verklap, dus dat ga je vanzelf zien."

Niet alleen binnen de lijnen is er bij de Zwollenaren het één en ander veranderd, ook in de kleedkamer moest er na het teleurstellende vorige seizoen toch wel iets gebeuren. "Het is niet zo dat er heel vel veranderd. We hebben een bepaalde clubcultuur en die willen we in stand houden. De trainer laat veel verantwoordelijk bij de spelers. Hij vraagt heel duidelijk wat wij als spelers willen en laat ons voor een deel zelf de regels maken. Maar sommige zaken zijn wel wat aangescherpt."

En dat was nodig ook, zo laat Van Polen niet alleen tussen de regels door merken. 'Kan ik ze nog raken of niet?', zo luidde de veelzeggende naam van een documentaire van Fox Sports over het afgelopen seizoen van PEC Zwolle. De documentairemakers refereerden daarmee aan een uitspraak van Ron Jans tijdens een teambespreking. "Ik vond het een zwaar seizoen, vooral in mentaal opzicht. De balans binnen de selectie was een beetje zoek. Een aantal jongens interesseerde het gewoon allemaal niet zo. Dirk Marcellis probeerde vooral samen met mij om de boel bij elkaar te houden. Maar bij sommige jongens was het gewoon trekken aan een dood paard. Dan houdt het op een gegeven moment op en moet je ze maar min of meer links laten liggen, hoe lastig dat ook is. Ik wil niemand tekort doen, maar nu hebben we wat meer 'normale jongens'."

Het zijn stevige uitspraken, maar Van Polen was ook niet te beroerd om zelf in de spiegel te kijken. "Ik heb geprobeerd de kar te trekken, maar met name in de eerste seizoenshelft ging dat ten koste van mijn eigen spel."

Komend seizoen moet het allemaal beter worden, te beginnen aanstaande zondag in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. De voortekenen zijn gunstig. Na negen oefenwedstrijden binnen 36 dagen zien vooral de verdedigende cijfers er indrukwekkend uit. Slechts twee tegendoelpunten kreeg PEC Zwolle te verwerken, allebei in de wedstrijd tegen FC Volendam (2-2). "Natuurlijk geeft dat vertrouwen, maar verder zegt het niet zoveel. In de voorbereiding gaat het er vooral om dat we fit worden en wennen aan het nieuwe systeem en nieuwe spelers."

De kans bestaat dat de selectie nog enkele mutaties te verwerken krijgt, want de transfermarkt is nog de hele maand augustus open. In voorgaande jaren wachtte de club met het uitspreken van een doelstelling totdat de selectie definitief bekend was en ook nu is daar volgens Van Polen nog niet over gesproken. "Maar ik denk dat handhaving het eerste doel moet zijn. Daar moeten we gelijk mee aan de slag. In tegenstelling tot de jaren daarvoor hadden we vorig seizoen een slechte start en dan loop je het hele jaar achter de feiten aan. Een goede start is gewoon cruciaal. Zo'n voorbereiding is best leuk, maar op een bepaald moment wil je ook door. Ik ben blij dat het bijna begint."

Die goede start moet gestalte krijgen op een nieuw veld. In juni werd een nieuwe kunstgrasmat in het MAC3PARK Stadion aangelegd, die ongeveer een meter hoger ligt dan voorheen. "Het veld bevalt heel goed. Wel zit er nog een bepaald olielaagje op de sprieten, waardoor de bal op het moment dat hij bijna tot stilstand komt, zijn eigen weg zoekt. Als het goed is slijt dat wel, maar wellicht dat bezoekende ploegen daar nog wel last van krijgen. De demping is in ieder geval veel beter en het is ook gaaf dat het veld wat hoger ligt. Het publiek zit er dichter op, dus het wordt alleen maar mooier als het straks helemaal vol zit." 

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox