Logo peperbus.nl


Het pronklinnenkabinet van het Vrouwenhuis. (Foto: Saskia Zwiers)
Het pronklinnenkabinet van het Vrouwenhuis. (Foto: Saskia Zwiers)

Wassen, drogen en vouwen in Vrouwenhuis


Hoe werd het linnen in vorige eeuwen gewassen, gedroogd, gestreken en bewaard? Zaterdag 19 augustus is dat vanaf 15.00 uur te zien in het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53, ingang Voorstraat 46. 

Op 4 februari 2017 bestond het Vrouwenhuis van Aleida Greve 275 jaar. Dit jubileum wordt het hele jaar gevierd met elke maand een bijzondere activiteit. Op zaterdag 19 augustus staat het linnengoed centraal.

De activiteit bestaat uit een ontvangst met thee in de regentenkamer. Aansluitend volgt een bezoek aan het pronklinnenkabinet met de prachtige uitzet. Daarna gaat men naar de bijzondere 17de-eeuwse kleerzolder van het Vrouwenhuis waar het textiel door ingehuurd personeel gedroogd, gestreken of alleen maar gelucht werd.  
De bijeenkomst duurt 45 minuten en er kunnen vijftien personen mee die allen goed ter been moeten zijn. De entree bedraagt 6 euro, reserveren kan via 038-4224823. 

Het (Oude) Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) die bij testament heeft bepaald dat na haar dood haar huis tot een hofje voor bejaarde vrouwen moest worden bestemd. Tot 1984 werd het huis op deze manier bewoond. Tegenwoordig is de benedenverdieping een museum en opengesteld voor het publiek.  
Het Vrouwenhuis is het laatste hofje in Zwolle dat nog het oorspronkelijke pand bezit en voor een deel nog wordt bewoond.

Voor meer feestelijke activiteiten kijkt men op www.vrouwenhuiszwolle.nl.
 

reageer als eerste
Meer berichten