Logo peperbus.nl


Voorbijgangers kunnen in de minibios zelf ontdekken hoe audiodescriptie bij film en televisie werkt. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt vraagt hiermee in een landelijke campagne aandacht voor méér audiodescriptie op de Nederlandse televisie.
Voorbijgangers kunnen in de minibios zelf ontdekken hoe audiodescriptie bij film en televisie werkt. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt vraagt hiermee in een landelijke campagne aandacht voor méér audiodescriptie op de Nederlandse televisie.

Campagne met rijdende minibios in Diezerstraat

In de Diezerstraat staat donderdag 3 van 12.00 tot 16.00 uur augustus een rijdende mini-bios. Voorbijgangers kunnen hierin zelf ontdekken hoe audiodescriptie bij film en televisie werkt. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt vraagt hiermee in een landelijke campagne aandacht voor méér audiodescriptie op de Nederlandse televisie.

Bij audiodescriptie beschrijft een stem wat er gebeurt op het scherm. Blinde en slechtziende mensen kunnen een film of televisieserie zo veel beter volgen. Audiodescriptie werkt via de Earcatch app die gratis kan worden gedownload.

Linda Dubbelaar is sinds haar zesde slechtziend. "Ik kan nog enigszins zien wat er in een film of televisieprogramma gebeurt, maar ik mis veel details en gezichtsuitdrukkingen. Met audiodescriptie krijg ik die wel mee, dus nu is een avondje film- of tv kijken voor mij véél leuker. Het werkt voor mij fantastisch. De eerste keer dat ik audiodescriptie gebruikte, was ik blij verrast."

Sinds de release van Earcatch in 2015 zijn er circa vijftig Nederlandse films uitgebracht met audiodescriptie via de app. Het aantal Nederlandse televisieprogramma's met audiodescriptie blijft echter achter. Dit voorjaar waren Boer zoekt Vrouw en zes telefilms met audiodescriptie te zien. Komend najaar worden daar Penoza en Flikken Rotterdam aan toegevoegd. Maar van een structureel aanbod is geen sprake. Om audiodescriptie op de kaart te krijgen bij televisieproducenten, omroepbazen en de Nederlandse politiek is de online petitie www.ikwilaudiodescriptie.nl gestart.

Om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, reist een promotieteam met de mini-bios door het land. De leden zijn zelf blind of slechtziend, dus zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe belangrijk audiodescriptie voor hen is. Eind september arriveert het team met de mini-bios in Den Haag, om de petitie aan te bieden aan de verantwoordelijke bewindslieden. Het doel is om dan minstens 40.000 handtekeningen binnen te hebben gehaald.

Linda Dubbelaar is ook lid van het promotieteam: "Lang niet iedereen weet wat audiodescriptie is, veel mensen denken dat het gesproken ondertiteling is. In onze mini-bios kunnen ze ontdekken hoe het écht werkt, en wat het voor je doet als je blind of slechtziend bent. Ook als je zelf goed kunt zien, is het zeker de moeite waard om het uit te proberen, om een ervaring rijker te zijn."

Wie donderdag 3 augustus de mini-bios bezoekt, kan ter plekke de online petitie voor meer audiodescriptie bij televisie tekenen. De petitie tekenen kan ook nu al op www.ikwilaudiodescriptie.nl

reageer als eerste
Meer berichten