Logo peperbus.nl


Studenten en ouderen maken Aa-landen al wandelend leeftijdsvriendelijk

Suzanne Hermans en Sander van der Gun wandelden tien weken lang geregeld met ouderen met dementie in de Zwolse wijk Aa-landen. Samen met hen ontdekten ze hoe Zwolle 'leeftijdsvriendelijker' kan.

"Wij studeren Toegepaste Gerontologie aan Hogeschool Windesheim", vertelt Suzanne. "We leren hoe we van de problemen die vergrijzing oplevert, kansen kunnen maken. De gemeente Zwolle vroeg onze opleiding om te onderzoeken wat we in Zwolle kunnen doen om de openbare ruimte, zoals voetpaden en wegen, toegankelijker te maken voor ouderen met dementie. Zeventien studenten zijn gaan wandelen met ouderen met dementie om in de praktijk antwoord te vinden op die vraag."

Maar, waar vind je Zwolse ouderen met dementie? Suzanne en Sander hebben ze niet in hun familie- of kennissenkring, dus plaatsten ze een oproep op Samenzwolle.nl. Ingrid Veltman van De Riethorst (Zonnehuisgroep IJssel-Vecht) zag de oproep en reageerde direct. "Bewoners van ons verzorgingstehuis maken graag een wandeling. Het is mooi als de vraag van de studenten en de behoefte van onze mensen bij elkaar komen."

Tijdens de wandelingen hebben Suzanne en Sander vragen gesteld aan de ouderen. Bijvoorbeeld of ze genoeg tijd hadden om over te steken. "Maar niet altijd drongen die vragen tot hen door. Daarom hebben we ook veel geobserveerd. Wat ons bijvoorbeeld opviel, was dat ze zich niet veilig voelden als ze weinig tijd hadden om over te steken bij het verkeerslicht. Dat stond dan - voor hun tempo - te kort op groen." 
Wat in de Aa-landen bevalt voor de ouderen, is het vele groen. "Dat werkt rustgevend. Dat merkten we aan het feit dat ze daar makkelijker kletsten en ontspannener waren."
Behalve nuttig, waren de wandelingen ook plezierig voor de twee studenten. "Het voelde niet als een schoolopdracht. We hebben gelachen met de ouderen. Een vrouw vertelde bijvoorbeeld dat ze het leuk vond om nu en dan een spelletje te doen. 'Maar het belangrijkste was winnen', voegde ze er bloedserieus aan toe. Dat zijn grappige uitspraken."
 

reageer als eerste
Meer berichten