Logo peperbus.nl


 Bart Wisbrun, oprichter van de stichting, overhandigde op een mooie zomeravond het allereerste exemplaar van het Oergezellig Bordspel - Zwolle aan het personeel van Brownies & Downies aan de Diezerstraat. (Foto: Eva Posthuma)
Bart Wisbrun, oprichter van de stichting, overhandigde op een mooie zomeravond het allereerste exemplaar van het Oergezellig Bordspel - Zwolle aan het personeel van Brownies & Downies aan de Diezerstraat. (Foto: Eva Posthuma)

Zwols Bordspel tegen zinloos geweld

Iedereen kent het lieveheersbeestje inmiddels wel: het symbool van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld. Deze stichting zet zich in om pesten, agressie en geweld tegen te gaan. Vorige week kwamen zij met een nieuw middel in hun strijd: het Oergezellig Bordspel, editie Zwolle.

(Door Carine Vos)

Bart Wisbrun, oprichter van de stichting, overhandigde op een mooie zomeravond het allereerste exemplaar van het Oergezellig Bordspel - Zwolle aan het personeel van Brownies & Downies aan de Diezerstraat. De keuze om de lancering van het spel bij Brownies & Downies te laten plaatsvinden past volledig in het concept van de bedenkers van dit spel: "We willen heel graag maatschappelijk verantwoord ondernemen, en dat gebeurt op deze plek in optima forma", aldus Wisbrun.

Zwolle was de allereerste grote gemeente die enthousiast reageerde op de vraag van Wisbrun om aan het spel mee te werken. Hij vervolgt: "De burgemeester is in principe degene die verantwoordelijk is voor de vraagstukken aangaande agressie en geweld en onze vraag was of de burgemeester dan ook het voorwoord zou willen schrijven in het informatieboekje dat bij het spel zit. Zwolle heeft de eer om na die eerste reactie ook de eerste gemeente te zijn waar het spel uitkomt."

Het Oergezellig Bordspel zet drie partijen letterlijk op de kaart: de ondernemers uit Zwolle die meewerken, de stad Zwolle zelf en natuurlijk de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld. Deelnemende ondernemers kregen een vakje op het bordspel toebedeeld, maar worden ook genoemd in het informatieboekje en een boekje bomvol met vouchers voor korting of gratis activiteiten.

"We zochten naar een nieuw format om voorlichting en preventie van zinloos geweld en pesten onder de aandacht te brengen. Nu kunnen groepen in de samenleving die hier mee te maken krijgen op een informele manier er kennis van nemen. We verspreiden het spel namelijk gratis onder deze groepen, zoals bij scholen en oudereninstellingen. Het boekje met informatie en spelregels staat boordevol met tips, zoals wat je kunt doen bij een overval of ander misdrijf en tips tegen pestgedrag. Uiteraard is het spel ook te koop," vertelt Wisbrun. "En door middel van een spelletje wordt het allemaal net wat leuker, al helemaal als dat uit je eigen stad komt."

Wisbrun zet zich al jaren in tegen pesten en agressie. "Waar het me uiteraard om te doen is, is dat lieveheersbeestje. We weten allemaal wel hoe we ons moeten gedragen, maar helaas komt dat in de praktijk niet altijd zo uit. De bewustwording moet nog veel groter."

reageer als eerste
Meer berichten