Logo peperbus.nl


Column

Afgewezen II

In mijn column van vorige maand kon je lezen dat ik me als loopbaanadviseur erger aan de standaardafwijzing: "Andere kandidaten voldoen beter aan het profiel." Hier een vervolg.

Soms lukt het mijn cliënten om de ware reden van hun afwijzingen boven tafel te krijgen. Die zijn soms van zo'n aard dat ik denk: waarom doe je dat niet gewoon in één keer goed als je de sollicitant afwijst?

Zo was er een keer een reden dat de sollicitant te ver weg woonde. Daar kun je verder niet zoveel aan doen. Het zegt ook niets over een gebrek aan kwaliteiten bij de sollicitant, zodat je daar niet depressief van hoeft te raken. Maar dat een andere kandidaat daarom beter in het profiel past? Dat klink toch raar? Je woont gewoon te ver weg. Punt.

Weer een andere reden was het feit dat een kandidaat te veel een senior-rol had gehad (en dan lees je dus: te duur was). Dit is een lastiger afwijzing om te geven, want het kan de kant op gaan van leeftijdsdiscriminatie, en dat mag dan weer niet.

Andere redenen waren bijvoorbeeld:
- Geen affiniteit met product of dienst (Vaak wordt die eis ook niet goed verwoord in de vacaturetekst, maar dat is weer een ander onderwerp)
- Past niet in het team (kan bijvoorbeeld zijn omdat ze liever een man dan wel een vrouw willen, maar daar komt gender-discriminatie om de hoek kijken)
- Geen gerichte opleiding (ook zo'n lastige uit de vacaturetekst: passende opleiding op x-niveau: wat is dan passend??)
- Te vaak van baan gewisseld; geen blijvertje
- Te weinig banen gehad; dus niet flexibel…
- Te hoog opgeleid, zal dus wel snel vertrokken zijn
- Etc.

Je snapt het: eigenlijk kun je van iedereen wel iets vinden waarom hij of zij niet geschikt is voor een baan. Dat kun je dan toch gewoon melden in plaats van het vaag te houden? Krabbel het tijdens de selectieprocedure op een blaadje en daarna: typen en mailen maar. Kost wat tijd. Maar het geeft tenminste feedback. En dat is waar de sollicitant naar op zoek is.

Carine Vos (Studiekeuze en Loopbaanprofessional)

Reageer als eerste
Meer berichten