Logo peperbus.nl


Daynes Moshi organiseert de benefietavond in de Enk met haar stichting Ikunda. Het eerste doel van de stichting is 20 kinderen naar school sturen. Foto: Frans Paalman
Daynes Moshi organiseert de benefietavond in de Enk met haar stichting Ikunda. Het eerste doel van de stichting is 20 kinderen naar school sturen. Foto: Frans Paalman

'Naar school gaan wil iedereen'

In wijkcentrum de Enk vindt zaterdag 22 juli een bijzondere avond plaats. Je zou het als een kennismaking kunnen zien met een vrij onbekend land: Tanzania. De mode, keuken en muziek van het Afrikaanse land zijn te bewonderen. Er kan gegeten en geshopt worden. Met als doel: geld op te halen voor iets wat voor ons heel normaal is, naar school gaan.

Door Alie de Vries 

Onderwijs is officieel gratis in Tanzania. Maar in de praktijk gaan veel kinderen helemaal niet naar school, omdat ze in afgelegen bergen wonen en dagelijks 14 kilometer moeten lopen naar de dichtstbijzijnde school. Of omdat de ouders het verplichte schooluniform niet kunnen betalen. Daynes Moshi organiseert de benefietavond met haar stichting Ikunda. Het eerste doel van de stichting is 20 kinderen naar school sturen.

Ze is zelf van Tanzaniaanse afkomst. In 2010 kwam ze naar Zwolle met haar toenmalige geliefde. "Nederland was helemaal wit van de sneeuw. Het was heel koud", zegt ze lachend. "Maar mensen hier waren heel vriendelijk." Moshi had haar man in Kenia leren kennen waar ze een goede baan had. Dat is niet vanzelf gegaan. Hoewel haar familie niet tot de allerarmsten behoorde, was het niveau van haar scholing beperkt. "Toen ik een vervolgopleiding wilde doen vroeg ik aan mijn werkgever of ik een paar uur per dag vrij mocht om naar school te gaan. "Mijn baas stond dat toe en steunde mij financieel. Wel moest ik steeds mijn schoolrapporten laten zien, een stimulans om goed te presteren."

Omdat ze zelf is geholpen wil ze graag kinderen helpen die geen toegang hebben tot goed onderwijs. "Ik ga naar de dorpen in de regio Manyara waar ik vandaan kom en zoek kinderen uit de armste families. Via een soort adoptiesyteem, waarbij mensen kunnen zien wie ze helpen, kunnen deze kinderen naar een kostschool. Zo zijn ze verzekerd van een goede opleiding. Waarbij wel belangrijk is dat ze zelf bepalen welke studie ze willen doen. Als er geld is om een meisje naar de universiteit te sturen, maar ze wil zelf liever naaister worden, dan gaat ze naar naaischool."

De donateurs blijven ook op de hoogte van de voortgang van de leerling. "Met een diploma kunnen deze mensen zich zoveel beter redden. We richten ons in eerste instantie op meisjes, omdat die het minst vaak naar school gaan. We bekijken het per individueel geval."

Ze doet nog meer om haar stichting op de kaart te zetten, zo geeft ze workshops op basisscholen. Door middel van spelletjes en hapjes laat ze de leerlingen kennis maken met het leven van een kind in een Tanzaniaans dorp. Ook geeft ze kookworkshops Tanzaniaans eten.

www.Ikunda.nl

reageer als eerste
Meer berichten