Logo peperbus.nl


Tosca van den Braak en Kirsten Zuiderbaan hebben na vele pop-up locaties in de Zwolse binnenstad een vaste plek gevonden voor hun Soortvanwinkel. Ze zijn neergestreken aan de Samuel Hirschstraat. Foto: Eva Posthuma
Tosca van den Braak en Kirsten Zuiderbaan hebben na vele pop-up locaties in de Zwolse binnenstad een vaste plek gevonden voor hun Soortvanwinkel. Ze zijn neergestreken aan de Samuel Hirschstraat. Foto: Eva Posthuma

Soortvanwinkel heeft vaste basis

Soortvanwinkel is sinds kort neergestreken in de Samuel Hirschstraat. Precies op het hoekje, op huisnummer 1, is de winkel van Tosca van den Braak en Kirsten Zuiderbaan een perfecte aanvulling op de gezellige Nieuwe Markt. "Mensen wippen na een kopje koffie op het terras vaak nog even snel binnen."

Door Carine Vos

Bij kenners was Soortvanwinkel al bekend, maar het zat niet op een vaste locatie. "We hebben sinds 2013 altijd onze winkeltjes opgebouwd in panden tegen leegstand. Dat was heel leuk, en af en toe hadden we ook wel even niets, maar nu hebben we voor het eerst een pand waar we langer willen en kunnen blijven," vertelt Tosca. Samen met Kirsten had zij al tijdens hun opleiding het idee opgevat om samen een winkel te beginnen. Kirsten en Tosca verkopen in hun winkel unieke en handgemaakte producten van kunstenaars uit heel Nederland. Zij zijn zelf ook kunstenaars. Tosca is autonoom kunstenares en Kirsten is illustratrice. Ze hebben een groot netwerk van creatievelingen door heel het land, waarvan zij dus het aanbod in hun winkel verkopen. "Wij hebben beiden een opleiding op het Cibap gedaan, gevolgd door de Kunstacademie. Hierdoor hebben we geleerd hoe we het commerciële aspect met kwaliteit kunnen combineren, waardoor we nu een winkel hebben die anders is dan anderen."

"We zijn begonnen in een atelier in Doas en een deel daarvan hadden we al ingericht om onze producten te verkopen, als een soort van winkel. Onze naam Soortvanwinkel komt daar vandaan, want we vonden het wel grappig om dat zo te houden," legt Tosca uit. Het past ook goed bij wat ze aanbieden. In het gezellige winkeltje liggen inderdaad producten die je niet zo snel ergens anders tegenkomt. Dat gaat van sieraden, illustraties, tassen en kaarten, tot lekkernijen en niet te vergeten: cactussen. Kirsten vult aan: "We hebben ook een webshop. Daar vind je dingen die niet in de winkel liggen, maar andersom is ook het geval. Niet alle artikelen uit de winkel kun je online bestellen. Dan moet je dus wel af en toe even bij ons binnenlopen." Dat binnenlopen is sowieso de moeite waard, al is het alleen al om het 17e eeuwse pand van binnen te bekijken. "Deze vroegere herberg heeft nog oude elementen, zoals een echte entresol (een tussenvloer). Dat maakt het pand bijzonder. Ook is tijdens het verbouwen de oude muur zichtbaar geworden en we vonden het mooi om dat ook te tonen. Het past wel in de sfeer van onze producten," zegt Tosca.

Soortvanwinkel is dagelijks geopend, behalve op maandag. "We moeten natuurlijk ook nog tijd hebben om onze producten te maken," lichten de beide dames toe.

reageer als eerste
Meer berichten