Logo peperbus.nl


De Zwolse beeldend kunstenaar Frans van de Vrande in een fotomontage met de bol. De bol zal tijdens de IJsselbiënnale op die manier minimaal eenmaal en maximaal vijf maal te zien op het water. Dat heeft te maken met de grote windgevoeligheid. Bij sterke wind waait de bol weg.  
De Zwolse beeldend kunstenaar Frans van de Vrande in een fotomontage met de bol. De bol zal tijdens de IJsselbiënnale op die manier minimaal eenmaal en maximaal vijf maal te zien op het water. Dat heeft te maken met de grote windgevoeligheid. Bij sterke wind waait de bol weg.  

Blauwe bol van vijf meter in de IJssel

De Zwolse beeldend kunstenaar Frans van de Vrande gaat voor de beeldententoonstelling IJsselbiënnale een blauwe bol met een diameter van vijf meter laten drijven in een zijgeul van de IJssel, bij de rode spoorbrug.


De IJsselbiënnale is een beeldententoonstelling in de openbare ruimte langs de hele IJssel vanaf Doesburg tot Kampen van 14 juni tot 24 september.
Van de Vrande's plan is eenvoudig maar fascinerend. Hij wil een grote blauwe bol met een diameter van vijf meter laten drijven op water van de IJssel. Daarvoor heeft hij een markante plek gekozen bij het begin van een zijgeul van de IJssel: daar waar onlangs 'Ruimte voor Rivier' een grote zijgeul als overloopgebied heeft gegraven. Deze plek ligt vlakbij het veerpont Zwolle-Hattem, aan de Schellerdijk.

"Al drijvend komt zo'n bol prachtig tot zijn recht en contrasteert fantastisch met het water en de omringende natuur", vindt Van de Vrande.
De bolvorm heeft Van de Vrande in al zijn eenvoud altijd al gefascineerd. Al een tijdje liep hij met de vraag hoe hij zélf een grote bol kon maken. "Met houten schijven die van klein naar groot en weer naar klein gaan bijvoorbeeld. Of met bogen. Of op een andere manier. Door de beeldententoonstelling van de IJsselbiënnale in het buitengebied van de IJssel, dacht ik meteen aan een opblaasbare bol."

Omdat zo'n bol alleen gemaakt kan worden van pvc heeft hij advies ingewonnen over de recyclebaarheid van pvc. Hij zocht daarom contact met de Zwolse bedrijf Wavin. Die onderneming wil welbewust en toekomstgericht inzetten op recycling van kunststoffen. "Zij kunnen en willen daarom na afloop van de tentoonstelling de bol milieuvriendelijk recyclen. Mede met hun steun en financiële bijdrage kan dit project klimaatvriendelijk gerealiseerd worden."
Als de weersvoorspellingen gunstig zijn wil Van de Vrande de bol op het water zetten. Als hij dat dan de volgende dag gaat doen, bericht hij dat op zijn facebookpagina en komt het op de agenda van de IJsselbiënnale te staan.

De bol zal tijdens de IJsselbiënnale op die manier minimaal eenmaal en maximaal vijf maal te zien op het water. Dat heeft te maken met de grote windgevoeligheid. Bij sterke wind waait de bol gewoon weg.

Wavin steunt het project en zorgt voor verantwoorde recycling van de bol. Om alle bijkomende kosten te kunnen dekken heeft Van de Vrande daarnaast een crowdfunding-site geopend. Zie daarvoor www.voordekunst.nl/projecten/5782-bol-over-de-ijssel#

Verder zijn meer gegevens te vinden op
ijsselbiennale.nl/nl/agenda/activiteiten/bol-over-de-ijssel

reageer als eerste
Meer berichten