Logo peperbus.nl


Column

Ontslaven

De periode tussen het oude en nieuwe voetbalseizoen is er een van lijden met een hele lange ij. Onwennig wandel je in het weekeinde door de bouwmarkt of achter een wagentje in een tuincentrum. Je knapt achterstallige klusjes op. Het is een periode van ontslaven aan het ritme van voorbeschouwen, wedstrijden kijken en napraten. Als dat wegvalt is er een totale ontreddering van het wezen van de voetbalsupporter. Hij is dolblij met het minste sprankeltje nieuws van z'n club. Dat door lotgenoten op de sociale media wordt uitvergroot, alsof er een zoveelste wereldwonder is bijgekomen.

Vorige week belde voetbalmaat G. Na de gebruikelijke informatie uitwisseling over gezondheid, kinderen en moestuin begon m'n hart weer wat opgewekter te kloppen. We waren bij het hoofdstuk PEC aangeland. Wij begonnen aan onze voorbeschouwing van het seizoen dat nog zo onbezoedeld voor ons ligt.

G. is een kritische man als het over zijn liefde voor PECZwolle gaat. 'Was sich liebt, das neckt sich', is een mooi Duits gezegde voor 'dat wat van elkaar houdt, doet elkaar pijn'. Onbegrip voerde dan ook zijn boventoon toen hij meldde dat een Poolse speler, die ooit bij ons groots voetbalde en nu spelend bij de concurrent uit het verre oosten van onze provincie, voor 10 keer zoveel was verkocht aan een Engelse club. Ik hoorde G. zijn hoofd schudden. Dat geld had voor PEC moeten zijn. Doodzonde.

Over de nieuwe aanwinsten waren we het ook eens. De nieuwe spits die vorige weekeinde aan onze selectie is toegevoegd, heeft onze instemming. Met mijn kanttekening, dat ik nog wel moet zien of hij zijn vooruit gesprinte faam in Zwolle kan waarmaken. Piotr Parzyszek legde afgelopen seizoen 25 goals in het netje. Wel een divisie lager. Vrijdagmorgen kreeg hij onze voorlopige zegen…

De andere aanwinsten zijn in onze ogen ook verstevigingen in de selectie die hard nodig zijn. In ieder geval jongens die graag ons blauwwit willen dragen. In onze bespiegeling kunnen er nog wel wat spelers bij. Achterin willen we graag een laatste man die ook nog snel is. En op de vleugels kunnen we ook wat tempo en overzicht gebruiken. Maar uiteraard betaalbaar volgens de Zwolse norm.

We kwamen uit bij de technisch directeur, die al onze wensen moet vervullen. Afgezien van het voorbije seizoen, heeft hij ons de afgelopen jaren kunnen verrassen. Het lijkt me een opgave om met zoveel 'kenners' die op je vingers kijken, de juiste keuzes te maken. In ieder geval heeft hij tot nu toe goed geluisterd, want 'huurlingen' zijn nog niet aangetrokken. Afgelopen seizoen hebben we teveel miskleunen aan ons zien voorbij trekken.

Tot slot kregen voetbalmaat en ik het over ons goudhaantje, die momenteel in het Nieuwzeelands elftal heel opvallend loopt te voetballen. Ons advies aan de technisch directeur is om hem te verkopen. Voor een bedrag met zeker zes nullen en een drie of vier daarvoor. Dat geeft ruimte voor echte versterkingen. Laat hem niet gratis de deur uitlopen. Dat hebben we te vaak gezien. Soms moet je tijdig afscheid nemen van je kroonjuweel om zelf door te kunnen groeien. G. en ik hebben er weer zin in. Onze seizoenkaarten voor vak 17 zijn weer verlengd.

Anton Cramer

1 reactie
Meer berichten