Logo peperbus.nl


Projectleider Marijke Drost en HCO-directeur Arie Slob. Het pop-upmuseum geeft een beeld van de Hanze. De Fundatie toont een selectie schetsen van Jan Voerman. (Foto:Eva Posthuma) 
Projectleider Marijke Drost en HCO-directeur Arie Slob. Het pop-upmuseum geeft een beeld van de Hanze. De Fundatie toont een selectie schetsen van Jan Voerman. (Foto:Eva Posthuma) 

Zwolse pop-up musea op Hanzedagen in Kampen

Tijdens de internationale Hanzedagen in Kampen presenteren museum de Fundatie en het Historisch Centrum Overijssel (HCO) zich namens Hanzestad Zwolle. In zorgcentrum Margaretha verrijst voor drie dagen een pop-up museum.

(Door Carine Vos)

Projectleider Marijke Drost vertelt over de aanleiding hiervan. "Op de Hanzemarkt kunnen de diverse Hanzesteden zich presenteren. De provincie Overijssel ziet dat als een mogelijkheid voor de steden om zich goed te profileren, zodat er extra bezoekers naar die steden getrokken worden. Zij hebben daarom opdracht gegeven om dit pop-up museum vorm te geven." De samenwerking tussen de Fundatie en HCO heeft ertoe geleid dat er vanuit de Fundatie een selectie schetsen van Jan Voerman tentoongesteld wordt. Deze schetsen hebben de IJssel als thema.

Arie Slob, directeur van HCO, geeft aan wat de bijdrage van HCO zal zijn. "We hebben een 4-luik gemaakt van panelen die allemaal een ander aspect van Hanze benadrukken. Het eerste paneel gaat over historisch Hanze. In beelden en teksten gaat het over Wat is Hanze en wat was de bijdrage van Zwolle? Het tweede paneel toont het nieuwe Hanze. In 1980 vonden de eerste internationale Hanzedagen in Zwolle plaats. Toen ging het om ruim 40 steden die de handel en samenwerking benadrukten. Dit tweede paneel gaat dan ook terug tot 1980. Vervolgens gaat het derde paneel over de internationale Hanze zoals die nu handen en voeten krijgt. Inmiddels hebben we het namelijk over 187 steden uit 16 landen."
Het laatste paneel brengt in kaart wat het Hanze-imago is. Het publiek wordt bijvoorbeeld gevraagd wat hun Hanzegevoel is. Slob zegt daarover: "Hanze is een sterk merk. Het gaat over de basisprincipes van samenwerken, ondernemingszin en van elkaar leren en dat komt allemaal weer terug. Het is ook net of dit in het DNA van de stad Zwolle zit, en je komt het overal tegen." Dat stukje DNA is overigens al heel oud. De vermoedens zijn dat Zwolle al rond 1272 tot de Hanze is toegetreden. Er is in ieder geval een document van herintreden gevonden uit 1407.

Slob en Drost geven aan dat de binnentuin van Margaretha een prachtige setting vormt voor dit tijdelijke museum. Daar is ook een permanente tentoonstelling te zien van opgravingen die recentelijk zijn gedaan. "Dat past helemaal bij HCO," aldus Slob. "Voor geïnteresseerden bieden we overigens op de zaterdag ook nog een lezing Moderne Devotie door dr. C. Hogenstijn aan. De Moderne Devotie stamt als beweging ook uit de Hanzetijd."
Margaretha ligt aan de Burgwal 45. De lezing is zaterdag om 13.00 uur in Lutherse Kerk, Burgwal 85 Kampen.

reageer als eerste
Meer berichten